post-title event-title Колекция на Вежди Рашидов (Европейски творби, 17-19 век) в галерия САН СТЕФАНОno noПродължителност: 2017-12-14 - 2018-01-14

Колекция на Вежди Рашидов (Европейски творби, 17-19 век) в галерия САН СТЕФАНО

Продължителност: -

Галерия САН СТЕФАНО 

представя

КОЛЕКЦИЯ ВЕЖДИ РАШИДОВ

Избрани картини XVII, XVIII, XIX век Холандия, Белгия, Франция, Италия, Германия

14 декември 2017 – 14 януари 2018

 

Галерия Сан Стефано представя колекция на Вежди Рашидов с избрани картини от XVII, XVIII и XIX век на автори от

Произведенията с години са издирвани, купувани, реставрирани и консервирани, докато се върне музейния им блясък.

Независимо, че и у нас вече са известни някои сериозни лични сбирки и въпреки че и Съюзът на колекционерите с две сериозни представителни изложби регламентира съществуването си като творческа организация, все още представата за колекционера е като за “виновен частник” от времето на социализма!

В този смисъл тази изложба, от една страна, е значима и съдържателна с класическото съвършенство и чистота на формата. От друга – със сюжетната познаваемост, препратки и връзки със световната култура и история, и на трето – не по-малко важно място – с обществено възпитателното значение на зрителя с оригинални и стойностни произведения на изкуството, което означава, че в истинския смисъл колекционерът е и партньор на държавата и като изследовател, и като популяризатор на света на изкуството, и разбира се – като грижовен духовен стопанин в повечето случаи – много по-отговорен от самата държава.

Само който не е бил обсебен от тази красива “тиха лудост” – колекционирането, не знае какво е да държиш в ръцете си картини, рисувани и живели преди три-четири века, спасени и върнати за живот от един съвременен любител. Заедно с това, тази колекция ни вълнува и със стилистическото си богатство и разнообразие, и сама по себе си е едно пътуване към неизвестни и непознати артистични и човешки съдби, към историята и културата на време и епохи… Всяка картина малко или много е една загадка, зад която освен красивото майсторство, освен вълнуващата образност, независимо дали е портрет, пейзаж, натюрморт – носи със себе си памет и живот, който може да ни даде само духовно съдържателното произведение.

Преди няколко години на летището в Брюксел видях министъра на културата Вежди Рашидов да носи със себе си няколко оригинални старинни рамки. Картините, вероятно опаковани, са били предадени на багаж, но да решиш да запазиш и реставрираш и оригиналните им от няколко века разнебитени рамки – е страст, която може да си позволи само човек, влюбен в живота на създаването. Представям си от антикварните пазари, от праха и забравата – как са извадени и доведени до това красиво представяне на галерията!

За всеки истински колекционер, освен срещата на колекцията със зрителя, не по-малко важно е трайния живот на това, което с толкова вълнение, страст и грижа е съхранявал.

На времето проф. Валери Стефанов кръсти първата изложба на Съюза на колекционерите “Другият музей”. Той вече е факт! Остава държавата, и в нейните законодателни функции, да осъзнае подадената ръка на колекционера и ако не е в състояние да му помогне – поне да не му пречи!

Темата е колкото красива, толкова и болезнена!

Но все пак, въпреки всичко “Другият музей” вече е жив и тази изложба е част от него!

Светлин Русев

 

Местоположение: Галерия САН СТЕФАНО - ул. Сан Стефано 22, София

Още актуални изложби

Зареждане на …