post-title event-title „Кутия с негативи“ – фотографска изложба в Софийски арсеналno noПродължителност: 2018-09-04 - 2018-10-14

„Кутия с негативи“ – фотографска изложба в Софийски арсенал

Продължителност: -

Национална галерия/ Софийски арсенал

Музей за съвременно изкуство

Ви кани на изложба

Кутия с негативи

фотографска изложба

04 септември – 14 октомври 2018

Откриване: 4 септември, вторник, 18.00 часа – САМСИ, бул. „Черни връх” №2, София

 

Кутия с негативи представя фотографския архив на Галина Йотова, която е снимала художнически акции, фестивали и изложби от края на 80-те години на ХХ до началото на XXI век в България.

Какво има в тази кутия?

Филми с първите акции на групa художници и приятели около изкуствоведа Димитър Грозданов.

Филми от фестивала „Процес – Пространство” от създаването му през 1992 до 2002 година.

Филми и отделни кадри от акции, снимани от неизвестни лица, но дадени преди години и съхранени от Галина Йотова.

По време на сканирането и дигитализирането на негативите се появяват нови, които забравата е забутала по ъглите на шкафове и чекмеджета.

Това са репетиции в Куклен театър „Дора Габе“, гр. Толбухин (сега гр. Добрич) от сезон 1987/1988: постановки на Стефан Москов с Мая Новоселска, Кръстю Лафазанов и други актьори.

Кутия с негативи е част от живота някога, но е и среща с историята на изкуството в България, която с отдалечаването си неминуемо губи от яркостта на спомена, но ни връща увереността в силата на въображаемото минало.

„Фотографският образ в този смисъл е повод за активиране на паметта, но не и определител на нейното съдържание“ – казва проф. Цочо Бояджиев в книгата „Философия на фотографията“.

Така фотографията в Кутия с негативи не балсамира време, а реставрира питания. Задава въпроси, които никога нямат само един отговор.

Кутия с негативи е малка, но е възможност да предизвика една по-различна интерпретация на периода, да осветли имена и личности, които са създали и белязали пътя, наречен „съвременно изкуство в България”.

Изложбата Кутия с негативи е финалният кадър от дарението на Галина Йотова за Националната галерия.

 

Местоположение: САМСИ - бул. „Черни връх” №2, София

Още актуални изложби

Зареждане на …