post-title event-title „Летни акценти“ 2020 – обща изложба в Галерия НЮАНСno noПродължителност: 2020-07-23 - 2020-09-20

„Летни акценти“ 2020 – обща изложба в Галерия НЮАНС

Продължителност: -

Галерия НЮАНС

представя

ЛЕТНИ АКЦЕНТИ

обща изложба

23 юли – 20 септември 2020

ул. Иван Денкоглу 42, София

 

От 23ти юли до 20ти септември, имаме удоволствието да Ви поканим на изложбата “Летни акценти”, която за пети път събира разнообразни автори от 20ти и 21ви век. Както всяка година и тази стремежът ни бе ориентиран към това да покажем колкото се може повече любопитни произведения, които чрез най-различни способи интерпретират или поне интуитивно ни загатват темата за лятото, с неговите емоции, животворност и летаргия.

Част от експозицията е малко известна работа на Марио Жеков. Един от най-емблематичните маринисти, от неговата четка рядко са излизали оживени композиции, за сметка на хармоничните безлюдни пейзажи. Тук трима лодкари, облечени в типичното за българското село от началото на 20ти век облекло, бъбрят на фона на лодката и огледалното изображение на небето във водата.

Категорично най-впечатляващите произведения в изложбата са на един от големите учители на цяла генерация художници – Ярослав Вешин. Вече напълно реализиран в западна Европа, той идва в България с мисията да просвети и развие художествения живот и образование. Прелюбопитна е съдбата на тези две работи. Всъщност, те попаднаха в галерията като една, но двустранно нарисувана. Чрез сложна реставрация, двата слоя на хартията бяха отделени, за да могат Натюрмортът и портретът на куче да заживетя самостоятелен живот. Между двете работи, сякаш наблюдавайки ги бащински е експониран автопортрет с туш на самия Ярослав Вешин. Произведението е било изложено до скоро извън България.

Друг изключителен, но много различен стилово художник е представен с малко показва на своя работа. “Пазар” на Бенчо Обрешков е жизнен, но и някак меланхоличен разказ. В картината ясно прозира новаторският, авангарден подход на прогресивния художник, заслужил световна слава.

Най-скоро създаденото произведение в изложбата е платното на Андрей Даниел, част от изложбата му в галерия Нюанс на име “Места за срещи”провела се през 2019г. Този път”мястото” е окъпано в слънце кътче от Маре, Париж – кварталът известен като един от най-артистичните. Има две неща, които живописта на Андрей Даниел не може – първото е да бъде описана, а второто да остане безразлична. Чрез нея той намираше и в злободневното, нещо истински красиво и винаги по нещо забавно.

В галерията ви очакват още много произведения на Атанас Михов, Борис Денев, Борис Данков, Димитър Казаков – Нерон, Стефан Егаров и други.

 

Местоположение: Галерия НЮАНС - ул. Иван Денкоглу 42, София

Още актуални изложби

Зареждане на …