post-title event-title Мария Райчева в галерия АСТРИno noПродължителност: 2015-03-24 - 2015-04-09

Мария Райчева в галерия АСТРИ

Продължителност: -

Галерия АСТРИ – ул. Цар Самуил 34, София

Мария РАЙЧЕВА – „Импресия: Малайзия“

изложба- живопис

24 март – 09 април 2015

 

В една късна ноемврийска вечер на 2014 чух по телефона развълнувания глас на Мария. Разказваше, не многословно, а по-скоро с онова вълнение на човек, пребивавал някъде, все още омаян от видяното и усетеното там, отказващ да се завърне в реалността. Накрая, искаше дата за изложба в галерията, т.е. възможност да сподели.

В подобни случаи хората на изкуството са облагодетелствани, защото чрез собствените си сечива могат да отдалечат момента на връщането. Нещо повече: работейки над своето произведение на изкуството те могат до безкрайност да изживяват наново своето откритие.

Но всички ние- ценители, любители на изкуството или хора с фина настройка на душата- получаваме чрез художника и силата на собствените си сетива, още една възможност, един подарък от съдбата. Получаваме естетическо и духовно пътуване и съпреживяване.

И тук е ролята на галериста да даде пространство на подобни духовни пориви. Изложбата на Мария днес е факт. Остава възможността да се възползваме от него.

Дванадесет, от среден до голям формат платна, с имена като  „Тана Рата- чаена плантация”, „Лангкави – рибарско селище”, „Дъжд, оризище, луна”, един полиптих с миниатюри, друг полиптих „Чаена плантация”, триптиха „Лангкави – оризища”. Това са композиции с наситен и мощен колорит, едра и нервна мазка, пропити от слънце, влага и жега. Погледа се рее над долини, облени от екваториални дъждове, рибарски селища, засипани от изгарящото слънце и безвремието на морския прибой.

Това е Мария Райчева и нейната импресия- Малайзия.

Вихра Пешева

 

снимка от изложбата на мария райчева

Снимка от изложбата на Мария Райчева в галерия „Астри“

Местоположение: Галерия АСТРИ - ул. Цар Самуил 34, София

Още актуални изложби

Зареждане на …