post-title event-title МЕЛОС – фотографска изложба на Гийом Лебран в галерия СИНТЕЗИСno noПродължителност: 2019-06-25 - 2019-07-20

МЕЛОС – фотографска изложба на Гийом Лебран в галерия СИНТЕЗИС

Продължителност: -

Галерия СИНТЕЗИС

представя

Гийом Лебран

МЕЛОС

фотографска изложба

25 юни – 20 юли 2019

Куратори на изложбата са Надежда Павлова и Никола Михов

Откриване: 25 юни 2019 от 19:00 ч. –  бул. „Васил Левски“ 55, София
Тур на изложбата с Гийом Лебран – 27 юни 2019, 18:30 ч.

 

Галерия Синтезис, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата на френския фотограф Гийом Лебран „Мелос“. Тя включва повече от 40 фотографии, заснети в периода 2006 – 2012 г., по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция в компанията на писателя Рене Далиго.

„Европейската цивилизация и понятието за европейска идентичност винаги са ме привличали. Още от младежките си години започнах да пътешествам, така открих връзките между Турция, България и Гърция. Връзки, които живеещите по тези места може би не долавят, или поне с това впечатление останах от разговорите с хората, които снимах. Исках да конструирам история и търсех интелектуален подход, за да я разкажа. Първоначално бях замислил проекта като триптих, посветен на трите страни, но попаднах на интервю с музикант, който беше  озаглавил албума си „Мелос“. Дума, която означава едновременно „съчетаване“ и „разделяне“. Така тя се превърна не само в заглавие на проекта, а и в негова водеща линия.

Комбинирах пейзажи, снимки на руини и изоставени места с портрети на млади хора от Истанбул, София и Солун в калейдоскоп, отразяващ едновременно настоящето и следите от миналото. Снимах реалността, но търсех поезията и границите на въображаемото. Харесвам руините и меланхолията, която те навяват. За мен носталгията не е тъжно чувство. Точно обратното, тя е звукът на времето, на онова време, което не познавам…

Вярвам, че погледът на чужденеца винаги добавя нещо към представите на хората за мястото, което обитават. Исках да оставя следа, да споделя своята гледна точка към света. Затова развих проекта под формата на книга. За мен фотокнигата има дори по-голяма тежест от изложбата, защото достига до повече хора и има свой собствен път.“- споделя авторът.

За автора:
Гийом Лебран е роден в Сен Мало, Франция, през 1976 г. Той е фотограф, преподавател и съосновател на френското фотографско списание The Eyes. Неговата работа е вдъхновена от историята на европейския континент, литературата и киното. Последният му проект отново е свързан с Балканите и носи заглавието „Песен от Сараево“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Френския институт и Фотосинтезис.

 

Местоположение: Галерия СИНТЗИС - бул. „Васил Левски" 55, София

Още актуални изложби

Зареждане на …