post-title event-title “Места на липса, места на изобилие…” – изложба на Ангеларий Димитров в галерия НЮАНСno noПродължителност: 2019-06-18 - 2019-06-29

“Места на липса, места на изобилие…” – изложба на Ангеларий Димитров в галерия НЮАНС

Продължителност: -

Галерия НЮАНС и Résumé 13

представят

АНГЕЛАРИЙ ДИМИТРОВ

“Места на липса, места на изобилие…”

изложба, живопис

18 – 29 юни 2019

Откриване: 18 юни/вторник/ от 18.30 часа – ул. Иван Денкоглу 42, София

 

Изразът “места на липса, места на изобилие” идва от политическата философия и се отнася до фундаментално разделение в материалния свят. По-просто казано “имане/нямане” е дуализъм подобен на “ден/нощ”, “светлина/тъмнина”, “мъжко/женско”, “добро/зло” и т.н. Както и при другите двойки, едното обуславя съществуването на другото – без изобилие няма липса, и обратното – без оскъдица, не би имало понятие за презадоволеност. Специфичното при тази опозиция обаче, е че независимо колко са свързани двете понятия, наличието на едно от тях рязко променя перспективата спрямо другото. Тоест “липсата и изобилието” не са просто “двете страни на една монета”, а система от свързани състояния, които, като с криви огледала променят погледа едно към друго и изобщо към околния свят.

Първата самостоятелна изложба на Ангеларий Димитров (27г.) в рамките на платформата “Résumé 13” представя последните му работи, съсредоточавайки се върху самата същност на артистичния му свят. Двете доминанти теми в творчеството му са прекомерното присъствие и отчайващата празнота. Заглавието, ясно подчертава замисъла на картините, но главна задача в селекцията бе да се достигне до първопричината за тези послания. Какво провокира младият преподавател в художествената гимназия да изобразява, сцена, след сцена на апокалиптично отсъствие? Има ли политически заряд в изображенията му на търговски вериги, масови продажби и свръх консумация? И ако осмислим двете заедно – то се появява въпросът, изконсумирани ли са липсващите неща в празнините му пейзажи? Изпил ли е някой водата от басейна?

Отговорът на тези питания е много по-личен отколкото темата предполага. Всъщност Ангеларий се опитва да подреди в главата си околния свят. Какво да прави и мисли за него и това не е толкова публична позиция, колкото лична загриженост. Художникът не е активист, нито дори вегетарианец. Картините му не са форма на политическа позиция, а изразяват личните му емоционални сътресения от заобикалящата го среда. Състоянията на притеснително натрупване, или на тотално обезлюдяване, са неговите емоционалните проекции върху обекти и пространства. Но нима общественото състояние не е съвкупност от индивидуални емоционалности? В контрастният свят на Ангеларий няма философско послание, вместо това художникът приканва публиката за себе-откровение, като признава собствените си кошмари.

Résumé 13 е платформа на Ралица Константинова ориентирана към млади професионални артисти, чието изкуство е вече забелязано, но посланието им все още остава мистериозно, несподелено. Процесът артист-куратор цели да разобличи ключовите значения, митологии и скрити послания заложени в работите. Резултатът е задълбочено представяне, което подпомага артистът да говори по-ясно за контекста на работите си, а едновременно с това и зрителите бива допуснати до по-интимни и холистични аспекти на творческия процес.

 

Местоположение: Галерия НЮАНС - ул. Иван Денкоглу 42, София

Още актуални изложби

Зареждане на …