post-title event-title Милена МАТЕВА – „Мислена линия“ в галерия АСТРИno noПродължителност: 2017-09-30 - 2017-10-14

Милена МАТЕВА – „Мислена линия“ в галерия АСТРИ

Продължителност: -

Галерия АСТРИ

представя

Милена МАТЕВА

МИСЛЕНА   ЛИНИЯ

изложба, живопис

30 септември- 14 октомври 2017

 

В края на 80-те и началото на 90-те години Милена Матева е сред характерните и забележителни съвременни български художници. Зашеметяващо цветни или почти монохромни, платната й вълнуваха с чистотата, атавизма и деликатната носталгия. Самостоятелната изложба на Милена Матева в тогавашната галерия Макта, беше събитие в културния живот на София и оказа силно влияние върху част от най-младите в живописта.

Днес, повече от 20 години по-късно, Милена Матева идва от Испания, където живее, за да покаже своите последни произведения пред българската публика. Цикълът от 26 произведения върху хартия в техниката на монотипията е категорично различен от всичко, което ни е известно за творчеството на Милена Матева. Като че ли годините, в които не сме могли да следим нейното творчество сега ни предлагат резултата от изкристализирането на творческите й идеи и похвати. Изчистени, сведени до знак и усещане, те спират дъха. В рисунката нищо не може да бъде отнето или добавено.

„Изложбата “Мислена линия“ е част от търсенето ми на нови теми и изразни средства през последните години, разказва Милена Матева. Техниката е монотипия, материалите са хартия и мастила. Въпреки че има известно сходство с графиката заради материалите и използването на отпечатък, всъщност става дума за живопис. Крайният резултат е уникален и не може да се тиражира. Процесът е много емоционален и изисква голяма доза решителност. Центрирала съм вниманието си върху естетиката на формата, която определено е изчистена и минималистична.“

Милена Матева е родена 1962 год. в Габрово. Завършва Училището за приложни изкуства в Трявна, а после и специалност живопис във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“. Самостоятелни изложби е имала В Габрово, Русе, Боженци, Варна, София, Малага, Мадрид. Живее и работи в Мадрид.

 

 

 

Местоположение: Галерия АСТРИ - ул. "Цар САМУИЛ" 34

Още актуални изложби

Зареждане на …