post-title event-title „МИСТИЧЕН ИЗВОР“ – изложба на НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ в Галерия СЕЗОНИno noПродължителност: 2019-06-04 - 2019-06-17

„МИСТИЧЕН ИЗВОР“ – изложба на НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ в Галерия СЕЗОНИ

Продължителност: -

Галерия СЕЗОНИ

представя

НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ

„МИСТИЧЕН ИЗВОР“

самостоятелна изложба и концерт

04 – 17 юни 2019

Мистичен извор от образи и звуци създадени от Николай Иванов ОМ ще изпълни пространството на Галерия Сезони на 4 юни от 18:30 часа – ул. Кракра 2А (Дом на културата Средец), София

10 години след първата му самостоятелна изложба в Галерия Сезони, Николай Иванов ОМ се завръща за втори път, за да представи картини, които рядко могат да бъдат видяни и събрани заедно. Воден от постоянния си стремеж към различни начини на изразяване, от една страна познатите абстрактни или вдъхновени от сакралните традиции и обекти творби, но сега преплетени с елементи инспирирани от природата, рисувани конкретно за пространството на галерията.

В музикалните си проекти автора навлиза в доста експериментални територии, докато, в картините си е по-скоро статичен наблюдател преповтарящ композиции, теми, идеи, като основна цел остава естетическият и формален смисъл на чудото картина-вещ. По този начин авторът индикира своята способност за паралелна работа с различните изобразителни езици. Уникалният шанс да се живее в „съкратеното време“ и цялото бурно развитие на модерното и постмодерното, всъщност насочват Николай Иванов навътре и назад. Воден от дълбокото убеждение, че „божествеността“ на великите традиции в живосписта, има крещяща нужда да бъде потърсена и внесена отново в изобразителното пространство.

Платната са интерпретирани в типичния за автора декоративно- приказен стил и в сложна смесена техника. Цветът доминира с ярка изразителност, живописната структура е особено богата, а рисуваните златни рамки придават неповторим индивидуален нюанс. Мистичното движение на вибрациите и хармонията, като отношение на цвят и звук, са основа на дългогодишния път на търсене на изобразителен език, който всъщност се превръща в синтез в творбите на Николай Иванов където музиката се преплита с живописта. Картините звучат, а музиката е ярко изобразителна. Дългите години пътешестване и търсене на отговори от различни сакрални традиции са извора на вдъхновение- от Хималаите до Далечния Север, през Африканските Догони до Селските Балкански Църкви. Мистичната трептяща енергия на тези традиции и изкуството им се вплитат с абстрактни и природни форми, търсейки да изградят нова алегорична цялост.

 

Местоположение: Галерия СЕЗОНИ - ул. Кракра 2А (Дом на културата Средец), София

Още актуални изложби

Зареждане на …