post-title event-title МУЗЕЙ НА ЖЕНАТА – частна колекция на Алла Георгиева в Къща музей „Вера Недкова“no noПродължителност: 2020-06-03 - 2020-09-30

МУЗЕЙ НА ЖЕНАТА – частна колекция на Алла Георгиева в Къща музей „Вера Недкова“

Продължителност: -

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ и БЪЛГАРСКИЯТ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ

представят

МУЗЕЙ НА ЖЕНАТА

Частна колекция на Алла Георгиева

В рамките на проекта „Всичко (ни) е наред“

3 юни – 30 септември 2020

Къща музей „Вера Недкова“ – ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

 

Постигнахме ли заветното равноправие на половете, имаме ли нужда от феминизъм, каква е „ролята“ на жената днес и можем ли изобщо да говорим за един единствен събирателен женски образ? С тези въпроси Българският фонд за жените провокира чрез проекта „Всичко (ни) е наред“.

Алла Георгиева дава начало на Музея на жената през 1999. Колекцията е събирана в продължение на 20 години и продължава да се попълва с нови експонати. Паралелно се извършва проучвателна и изследователска дейност.

Основната тема на този музей е образът на жената, интерпретиран в съвременната сувенирна промишленост, предмети за бита, дрехи, напитки, детски играчки, реклама и дизайн. Колекцията включва визуални обекти, третиращи жената основно като сексуален обект, образци на рекламната индустрия, използваща женското тяло за продаване на различни стоки, съществуващи на пазара предмети, фотографии, специално създадени за музея арт обекти, дарения от приятелите на Алла Георгиева и др. Най-често подобни обекти използват езика на хумора, поставящ жената в унизително положение.

С подкрепата на Българския фонд за жените сбирката на Музея на жената беше обогатена и подготвена за своето първо публично представяне. След експонирането в къщата музей „Вера Недкова“ колекцията ще продължи да търси свой постоянен дом в България и да задава въпроса: „Всичко наред ли е?“.

 


За Алла Георгиева

Алла Георгиева (родена през 1957 в Харков, Украйна) е българска художничка.Тя работи в областта на инсталацията, живописта, пърформанса, видеото,обектите и карикатурата. Има редица самостоятелни и групови участия в България и по света.

“Алла е една от основателките на българската женска арт група “8-ми март”(1997), която чрез своите изложби провокира дискусии по джендърни и феминистки проблеми. В своите фото инсталации, видео и обекти художничката смесва визуалните елементи, характерни за “новите” балкански субкултурни движения, с естетизма и елитаризма на “високото” изкуство. Тя използва езика на рекламата, често представен като гротеска, фарс и пародия за дисекция на всекидневния абсурдизм в съвременното консуматорско общество.”

Илиана Недкова, ”n-paradoxa”, # 19, 2007.

Местоположение: Къща музей „Вера Недкова“ - ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

Още актуални изложби

Зареждане на …