post-title event-title „Нашата живопис в нови насоки“ – изложба в СГХГno noПродължителност: 2018-11-13 - 2019-02-10

„Нашата живопис в нови насоки“ – изложба в СГХГ

Продължителност: -

Софийска Градска Художествена Галерия

представя

НАШАТА ЖИВОПИС В НОВИ НАСОКИ

Отражения на новата предметност в българското изкуство през 30-те и 40-те години на ХХ век

Куратори: Неда Живкова, Любен Домозетски

13 ноември 2018 – 10 февруари 2019

Откриване 13 ноември, вторник, 18.00 часа – ул. Генерал Гурко 1, София

Изложбата „Нашата живопис в нови насоки” представя една посока на развитие на българското изкуство в първата половина на ХХ век. През 30-те и 40-те години художниците обръщат поглед към натурата, към реалността и модерния живот. Някои жанрове (натюрморт, пейзаж, портрет) придобиват значителна популярност, а стилът се ориентира към реалистичната художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са в унисон с общоевропейски тенденции, които проникват в България главно чрез училите в чужбина български автори. В произведенията им се откриват в една или друга степен влиянията на различни направления, а едно от тях е възникналата във ваймарска Германия нова предметност. Трудно може да се каже, че новата предметност присъства категорично и добре обособено в изкуството от 30-те и 40-те години в България. Най-силно свързан с немското движение е Кирил Цонев. Много по-често новата предметност се появява в стиловите решения в отделни творби и мотиви, в творчеството на различни автори, които изразяват социална ангажираност и интерес към новия начин на живот, свързан с модерния град, състоянията и забавленията, които той предлага. Именно поради тази причина откриваме по-скоро нейни отражения и защото тя прониква в една периферна за европейския художествен живот зона, тези отражения, появили се далеч от центъра, се характеризират с една особена своеобразност.

В изложбата са представени четири тематични кръга: „Новият живот на предметите”, „Модерният град”, „Пейзажът”, Лицата на града”. Сред авторите освен добре познати художници като Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков, са и по-малко показвани творци като Асен Василиев, Тодорка Бурова, Карл Йорданов, Асен Дочев. Експозицията представя над 100 работи, две от които непоказвани и непубликувани досега, а също и слабо познати произведения.

В изложбата участват творби от фонда на СГХГ, на Националната галерия, на художествени галерии в страната и на частни колекции. Научен консултат е проф. Красимира Коева. Към изложбата е издаден каталог, а програма от тематични лекции и срещи с кураторите дава възможност за допълнително задълбочаване на отделни теми от експозицията.

 

 

 

Придружаващи събития:

 

Ноември

20.11 – Среща с кураторите

29.11.2018 Лекция на проф. Серджиус Михалски

Prof. Dr. Sergiusz Michalski

Темата на доклада ще е свързана с влиянията на Новата предметност в централна Европа; 60-70 мин, Power point

Януари

10.01, 11.01 Документален театър Vox Populi

15.01, 16.01 – Лекция на Stefan Monhardt за културата – литература, музика, театър от периода на 30-те

19.01 Среща с кураториторите

Между 20-31.01 театрален спектакъл „Актьори срещу поети“

Февруари

05.02. 2019 – Лекция на проф. Красимира Коева (НХА), темата вероятно би била свързана с художника Кирил Цонев

Местоположение: СГХГ - ул. Генерал Гурко 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …