post-title event-title „Не бой се, само вярвай!“ – изложба на Юлия Станкова в Къща-музей „Борис Христов“no noПродължителност: 2019-10-11 - 2019-11-18

„Не бой се, само вярвай!“ – изложба на Юлия Станкова в Къща-музей „Борис Христов“

Продължителност: -

Къща-музей „Борис Христов“

представя

Юлия СТАНКОВА

„Не бой се, само вярвай!“

изложба, живопис

11 октомври – 18 ноември 2019

 

Най-кратко бих определила работата си като съвременно продължение на византийската традиция в иконописта.

Звучи парадоксално едно изкуство да има претенциите да е съвременно и заедно с това да остане в езиковата изразност на една средновековна изобразителна система.

Това, обаче, е възможно, когато образният език, създаден от източните църковни отци и византийските художници, се приложи творчески днес.

Това е посоката, която следвам в моя артистичен експеримент. Изучавам „синтаксиса“ на византийската иконопис, за да го използвам за „написването“ на нови „изречения“. С други думи, търся нова иконография, нови иконографски композиции и лица, които да отразяват моето вълнение и прозрения, възникнали при четенето и препрочитането на Библейските текстове.

Ето защо не се определям толкова като художник, колкото като богослов със сръчна ръка.

Изложените картини в концертната зала на къщата-музей „Борис Христов“, изпълнени върху платно и дърво, свидетелстват за казаното дотук. Всяка от тях представлява уникален образен аналог на някои от описаните в Новия завет събития.

Смисълът на моя артистичен експеримент виждам преди всичко във възможността съвременната иконопис да се изтръгне от клишетата и да възвърне ролята си на посредник в нашия диалог с Библейския разказ.

Юлия Станкова

София, октомври, 2019 г.

 

Местоположение: Къща-музей „Борис Христов“ - ул. Цар Самуил 43, София

Още актуални изложби

Зареждане на …