post-title event-title „(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ЗАВРЪЩАНЕ” – изложба на Василен ВАСЕВСКИ в Галерия СОФИЯno noПродължителност: 2019-06-11 - 2019-09-29

„(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ЗАВРЪЩАНЕ” – изложба на Василен ВАСЕВСКИ в Галерия СОФИЯ

Продължителност: -

Галерия за Съвременно Изкуство СОФИЯ

представя

ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ

„(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ЗАВРЪЩАНЕ”

ИЛИ ЗА ПЪТЯ НА ТВОРЕЦА МЕЖДУ ЧИКАГО И СОФИЯ

Изложба живопис

11 юни – 29 септември 2019

Галерия за съвременно изкуство София, ул. „Будапеща“ № 2, хотел Арена ди сердика, арт директор Цветелина Русалиева.

 

Изложбата ще бъде открита на 11 юни (вторник) от 18.30 часа от проф. Чавдар Попов, доктор на изкуствознанието, който е написал специална биографична книга за твореца „“ В търсене на неуловимата светлина. Изкуството на Василен Васевски“.

 

„Open your mind… Life is a journey of spiritual awakening. „

„Отворете ума си … Животът е пътуване на духовно пробуждане. “

Василен Васевски

 

Завръщането като очакване, завръщането като мираж … Завръщане с отворени сетива за нови знания, за нови емоции! Онова чувство, с което артистът стъпва обратно в своята Родина. То може да му носи импулси за творческо вдъхновение, но може да носи и тъга от срещата с „Нея, Родината“. Защото разстоянията са ежедневно преживяване и очакване за завръщане.

Когато се взрем в творчеството на Василен Васевски, български художник, който от двадесет години живее и се развива в Чикаго, се откроява деликатния профил на човек, стъпващ в „своята земя“. Но той идва вече получил оная мечтана свободна лекота, с която е полетял и „щастливее“, облян с надежда и светлина. Преминал през дълго пътуване към себе си и себепробуждане, той представя пасторални живописни творби, изпълнени с общочовешки послания за единение, за силата на красивото, за важността на изконното и родното.

Василен Васевски е от онази категория художници, своеобразни циркулиращи артистични номади в съвременното българско изкуство, които допринасят значително за обогатяването на културната сцена както у нас, така и в Чикаго. Или казано метафорично, с тази изложба „глобалният номад” се завръща „у дома” по най-възможния, творчески начин, за да представи плодовете на своята, както той я определя, своеобразна „градина на мира“. От тези живописни откровения струи силна, но нежна светлина – истинска и въздействаща.

***

В един вдъхновяващ американски филм с едноименното заглавие „Stop-Loss“ фокусът се поставя върху най-важните, изконни общочовешки ценности – стойността на семейството, на приятелството, на честността и морала. По оригинален начин в творчеството на Васевски са вградени подобни сюжети и теми, а именно – семейният уют, спокойствието, нежността и любовта, обагрени и огряни от силата на светлината. А тя е намерена, уловена и изразена с лекота. Меките цветови решения, овалността на движенията и нежната ритмичност в картините на Васевски са израз на търсеното (не!)възможно завръщане у дома и към себе си. Очаквано и изживявано всеки ден и всеки час отвъд Окена, години наред. А то, завръщането не е толкова далеч, колкото изглежда географски – на хиляди километри – завръщането у дома е завръщане всеки ден в семейството, в грижливо пазената представа за България, в срещата с най-близките любими хора, които крепят твореца и го даряват с любов – така необходима за нови творчески вдъхновения и посоки.

Василен Васевски е професор в Илинойския университет за изкуство, Чикаго, САЩ, един от участниците в изложбата„Толкова близо, толкова далече” през 2014. Той е роден в гр. Сливен през 1969 година в семейство на интелектуалци, които формират благоприятната среда за развитие на творческата му личност.

През 1997 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Живопис“, а през 2003 г. Индиана – Пардю Юнивърсити, Форт Уейн, САЩ със специалност „Комерсиални изкуства“. Участвал е в множество изложби в различни галерии и музеи в САЩ, Холандия, Белгия, Швеция, Австрия и България. Носител е на няколко награди, между които наградата на Съвета за изкуство на щата Илинойс (2007 и 2009 г.), наградата на Гилдията на художниците в Скоки, САЩ (2013 г.) и на Съюза на българските журналисти (2015 г.)

Изложбата ще бъде открита на 11 юни (вторник) от 18.30 часа от проф. Чавдар Попов, доктор на изкуствознанието, който е написал специална биографична книга за твореца „“ В търсене на неуловимата светлина. Изкуството на Василен Васевски“.

Събитието се реализира с подкрепата и партньорството на Държавна агенция за българите в чужбина и Сдружение „Толкова близо, толкова далече“.

 

 

 

 

Местоположение: Галерия за съвременно изкуство СОФИЯ - ул. „Будапеща“ № 2, хотел Арена ди сердика

Още актуални изложби

Зареждане на …