post-title event-title „Небесно куче“ – изложба на Захари Каменов в СГХГno noПродължителност: 2018-04-27 - 2018-05-27

„Небесно куче“ – изложба на Захари Каменов в СГХГ

Продължителност: -

Софийска Градска Художествена Галерия 

представя

ЗАХАРИ КАМЕНОВ

„Небесно куче“

живопис и теракота

27 април – 27 май 2018

Откриване: 27 април, петък, 18.00 ч. – ул. Генерал Гурко 1, София

Изложбата е структурирана като изследване на общочовешката представа за корените, генетичната памет и първичния импулс за описание на света, носещ в себе си магичната универсалност на знака.

Произведенията, вдъхновени от неолитното изкуство, боравят с пластове от съвременността, като съчетават в едно абстрактна образност и разпознаваеми детайли. Докосвайки се до символното богатство и геометрията на праисторическите изразни средства, те търсят синтетичен образ на времето и на човешкото присъствие, запечатано в него.

Богатият живописен език на автора превежда с лекота архаичните символи до актуални в своята пластика, естетика, и философия обобщения.

В експозицията, създадена от автора специално за пространството на СГХГ, участват 30 живописни творби. Те се допълват от три цикъла теракота, внасящи усещане за сетивност, автентичност и първична жизненост.

Изложбата е придружена от каталог.

„Всички форми на неолитните изображения по света съчетават в живописни ансамбли три големи категории: геометрични мотиви или абстрактни знаци, животни, и човешки фигури. Това тематично и техническо единство на праисторическото изкуство крие едно възхитително символично богатство. Именно то ме мотивира да интерпретирам и създам този цикъл от живопис и теракота, озаглавен Небесно куче.“

Захари Каменов

 

Местоположение: СГХГ - ул. Генерал Гурко 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …