post-title event-title НЕПЕРФЕКТНА АЗБУКА – изложба на Тодор Георгиев в Галерия “УниАрт”no noПродължителност: 2019-05-24 - 2019-06-28

НЕПЕРФЕКТНА АЗБУКА – изложба на Тодор Георгиев в Галерия “УниАрт”

Продължителност: -

Галерия “УниАрт”, Нов български университет

представя

Тодор Георгиев

НЕПЕРФЕКТНА АЗБУКА

самостоятелна изложба

24 май  – 28 юни 2019

Откриване: 23.05.2019 г. от 19:00 часа – ул. Монтевидео 21, София

На 23 май 2019 г. от 19:00 часа в галерия “УниАрт” на Нов български университет ще бъде открита изложбата “Неперфектна азбука” на Тодор Георгиев. Изложбата показва един нов пластически прочит на българската форма на Кирилицата. С изложбата си авторът обръща внимание върху неспособността на държавата да утвърди пред света българската азбука. За третата официална в Европейския съюз писмена система, няма промяна в това отношение и никой не говори по въпроса. Дори табелката на български език за Европейския парламент в Брюксел е набрана с руската форма на Кирилицата.

Произведенията, включени в изложбата “Неперфектна азбука”, са изработени ръчно. В процеса Тодор Георгиев експериментира с различни техники и материали. Постигнатите форми не са идеални, те са опити, всеки от които е урок за артиста и потенциално за публиката. За своя проект художникът казва: “Буквата никога не е живяла само в една медия. Тя е била издрасквана, изчуквана, изрязвана, отливана, отпечатвана, изписвана, рисувана, чертана преди да стигнем до масовата й употреба върху екраните днес. Изложбата, до голяма степен, е повлияна именно от това – едно откъсване от стола и монитора и връщане към физическата форма на буквата, изработена на ръка.” Тази приложност личи и в самите произведения. Чрез различните техники е дадена възможност да преосмислим формата, динамиката и обема на добре познатите ни букви и да ги поставим в пространството като обекти. “Неперфектна азбука” поставя пластически въпроси към зрителите за българската писменост, нейната репрезентация и модалност, за стойността и значението на знака, новите подходи към него и функционалната му същност.

Тодор Георгиев започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му се крие в изкуството на буквите. През 2018 г. заедно с Жаклина Жекова основава студио Letter Collective и работи изцяло в сферата на типографията. Завършва магистратура в НХА със специалност „Шрифт“ и е докторант към ДП „Визуално-пластични изкуства“ в НБУ от 2015 година, а преподавателската му работа в областта на приложната графика му дава идея да постави задание на своите студенти да възпроизведат азбуката с различни техники – рисуване, моделиране, снимане или в каквато техника се чувстват добре или искат да изпробват. Как се справя сам с тази задача може да разберете до края на месец юни в галерия “УниАрт”.

 

 

Местоположение: Галерия “УниАрт”, Нов български университет представя - ул. Монтевидео 21, София

Още актуални изложби

Зареждане на …