post-title event-title „Непоказвана колекция” – сборна изложба в Галерия ЛОРАНЪno noПродължителност: 2020-07-08 - 2020-07-30

„Непоказвана колекция” – сборна изложба в Галерия ЛОРАНЪ

Продължителност: -

Галерия ЛОРАНЪ

представя

„Непоказвана колекция”

обща експозиция

8 – 30 юли 2020

ул. Оборище 16, София

 

В новата си изложба „Непоказвана колекция” галерия „Лоранъ” прави достъпни за ценители последните си постъпления. В нея има стойности, разноликост, дисонанси и хармонии. В работата ни отново съществено значение заема качеството на произведенията.

В експозицията като акценти присъстват имената на Никола Маринов, Анастас Стайков, Александър Мутафов и др.

Прецизна естетика долавяме в работата „Жени” на Никола Маринов. Свикнали да го виждаме като акварелист, тук той постига същия завоалиран, със загатнати форми изказ в маслената живопис. Прилага този ефект и добавя специфична небрежна експресия.

В интериорния мотив на Анастас Стайков огнището се превръща в символ на достолепие и сила на духа, с помощта на композиционни и живописни средства. За да постигне този резултат, авторът комбинира мащаб, сложен цвят, напластяване и богати отблясъци.

Александър Мутафов е предпочел необичаен кадър, за да предаде морска драма. Докато ни я описва той избира действие в края на кадъра и експресивен, с множество светли и тъмни мазки език.

Смислова свързваща линия в изложбата няма, но можем съвсем импровизирано да открием тематични зависимости. В такава връзка са картините на Мутафов, Милен Сакъзов, Димо Николов и Янис Хрисопулос, които по свой специфичен начин разказват за морето и неговите състояния, за рибарите и рибарските селища. С това ще свържем и работата на Атанас Яранов. Експресивна черно-бяла композиция, в която орел разтерзава риба.

Интензивен цвят и плътност има в композицията на Невена Ганчева. Грозната деформация е оставила усещане за обреченост в семейния конфликт „Раздяла”.

В пейзажния жанр са съсредоточени творбите на Борис Денев, Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Слави Генев, Иван Христов и Георги Рубев.

Местоположение: Галерия ЛОРАНЪ - ул. Оборище 16, София

Още актуални изложби

Зареждане на …