post-title event-title НЕВИДИМИ ГРАДОВЕ – съвременна португалска фотография в НХГno noПродължителност: 2018-10-09 - 2018-11-09

НЕВИДИМИ ГРАДОВЕ – съвременна португалска фотография в НХГ

Продължителност: -

Националната Галерия

Посолството на Португалия, Камойнш София

представят

НЕВИДИМИ ГРАДОВЕ

Съвременна португалска фотография

Пауло Нозолино и Жозе Мануел Родригеш

9 октомври – 9 ноември 2018

Откриване на 9 октомври, вторник, 18.00 часа – Двореца, пл. „Княз Александър І“, София

 

Селекцията от фотографии на двамата автори представлява един разказ на модерната португалска фотография. Изложбата се състои от 40 черно-бели снимки, част от колекцията на Португалския център по фотография ( http://www.cpf.pt/) и текстове от португалския поет Ал Берто.

Пауло Нозолино (1955,Лисабон) е една от централните фигури в съвременната фотография. Неговият поглед ни сблъсква със самотата на големия град, изолацията и разрухата на модерното общество. Остри контрасти, силни светлини и тъмна палитра са основен негов инструмент.

Експресивен символизъм е фокусът на изкуството на Жозе Мануел Родригеш. Той запечатва контраста между времето и безвремието чрез лирични теми като променящи се природни картини, естествената красота и взаимовръзката между видимо и невидимо.

Изложбата има за цел да представи на българската публика двама от най-реномираните португалски фотографи днес и да отвори прозорец към португалската съвременна култура, построявайки мостове между двете държави и създавайки диалог между различни форми на изкуството. С това събитие португалският културен и езиков център Камойнш София обогатява културните си събития в столицата и достига до по-широка публика чрез творбите на водещи европейски артисти. През ноември Камойнш София ще отпразнува своя пети рожден ден.

На 10 октомври, от 18.00 часа, ще има беседа с Жозe Мануел Родригеш. Всеки заинтересован би могъл да присъства и да поговори с фотографа и да научи повече за неговата работа.

 

Местоположение: НХГ - Двореца, пл. „Княз Александър І“, София

Още актуални изложби

Зареждане на …