post-title event-title Никола Михов – „Моя Лиза“. Фотографска изложба в Галерия SYNTHESISno noПродължителност: 2018-04-04 - 2018-05-02

Никола Михов – „Моя Лиза“. Фотографска изложба в Галерия SYNTHESIS

Продължителност: -

Френският институт в България и галерия SYNTHESIS

представят

НИКОЛА МИХОВ

„Моя Лиза“

фотографска изложба

4 април 2018 – 02 май 2018

Откриване: 4 април, 19:00 часа – бул. Васил Левски 55, София

 

Последният проект на фотографа Никола Михов/ Nikola Mihov – photographer „Моя Лиза“ проследява връзката между публиката и произведението на изкуството. Посетителят се превръща в централен сюжет, а произведението – в обикновен декор. Днес играта на селфи е задължителен протокол, който генерира купища снимки. В тях фокусът вече не е насочен към наблюдавания обект, а към снимащия. Фотографията служи за доказателство, че този обект „съществува“, и то защото „някой си“ е бил там.
Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича 8 милиона посетители годишно. През последните четири години Никола Михов прекарва общо 138 часа пред Мона Лиза в разноцветната тълпа прииждаща от всички краища на света.
„Атмосферата напомня на рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, а туристите – на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи“ – разказва автора.
Като ироничен коментар на комерсиализацията на Джокондата, Никола Михов деконструира фотографиите от проекта в аксесоари и предмети от бита. Те ще бъдат произведени в лимитиран тираж специално за изложбата в галерия SYNTHESIS.
Отриването на изложбата ще бъде и премиера на фотокнигата от проекта, издадена от френското издателство Innocences/ Innocences.net в партньорство с Френския институт в България/ Institut français de Bulgarie. Тя е публикувана в лимитиран тираж от 300 броя и е представена през ноември 2017-та година на изложението за фотокниги Polycopies в Париж.

Съпътстващата програма на изложбата:

4 април, сряда, 19:00 ч.
Откриване на изложбата

14 април, събота, 10:30 ч.
Детско ателие, съвместно с Френския институт в България в галерия SYNTHESIS с Никола Михов

21 април, събота, 16:00 ч.
Кураторски тур с Никола Михов и Надежда Павлова

02 май, сряда, 19:00 ч.
Закриване на изложбата със специален гост Ицко Финци и прожекция на филма „Лятото на Мона Лиза“ на Лиза Боева

 

 

Местоположение: Галерия SYNTHESIS - бул. Васил Левски 55, София

Още актуални изложби

Зареждане на …