post-title event-title „Нищо не се губи“ – Викенти Комитски и Франсиско Монтоя Касарес в Гьоте-институтno noПродължителност: 2018-04-20 - 2018-05-18

„Нищо не се губи“ – Викенти Комитски и Франсиско Монтоя Касарес в Гьоте-институт

Продължителност: -

Гьоте-институт България

представя

Викенти Комитски и Франсиско Монтоя Касарес (Мексико)

„Нищо не се губи“

съвместна изложба

20 април – 18 май 2018

Откриване: 19 април, 18:30 – ул. „Будапеща“ 1, София

„1+1: Арт сцена Германия“ е най-новата програма на галерията на Гьоте-институт, която цели да представя най-интересното от съвременното изкуство в Германия през погледа и опита на български художници. В рамките на програмата всеки път ще бъде отправяна покана към различен български художник в Германия, живеещ и работещ в Германия. Той/тя ще може да представи съвместен или кураторски проект с друг художник по свой избор, също живеещ в Германия.

Програмата стартира с Викенти Комитски и поканения от него Франсиско Монтоя Касарес.

В изложбата те се фокусират върху света не като конфигурация от елементи, а като флуидно цяло, от което нищо никога не се губи, но различни процеси трансформират повърхността. Работите в изложбата – обекти, фотографии, принтове и т.н., търсят опорни точки в различни сфери от физиката, през икономиката до трансцеденталното, за да обрисуват една реалност, в която всяка една величина се измерва във време.

 

Викенти Комитски е роден през 1983 г. в София. Живее и работи в Берлин. Завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, а понастоящем следва „Изкуство в контекст“ в Университета по изкуства в Берлин. Работи най-вече с обекти и инсталации. Бил е резидент на програмите Quartier 21, Museums Quartier и Krinzinger Projekte във Виена през 2014, ISCP, Ню Йорк през 2012, Futura, Прага през 2011 и SIM iв Рейкявик през 2009. Комитски е носител на наградата БАЗА за 2011. Представляван е от галерия Sariev Contemporary, Пловдив.

http://vikentikomitski.net

Франсиско Монтоя Касарес (роден 1985 в Куернавака, Мексико) е мексикански художник, който живее в Берлин. Той работи с различни медии, сред които обект, видео, живопис, скулптура и намерени обекти. Следвал е в университета „Есмералда“ в Мексико Сити и в HBK в Брауншвиг, Германия в класовете на проф. Кандис Брайц, Аста Грьотинг, Хайн-Гюнтер Прагер и Михаел Брюнтруп. През 2011 г. е отличен като „майстер-ученик“ на проф. Кандис Брайц. През 2008 г. получава наградата на Bruycker-Stiftung, Долна Саксония. През 2011 г. печели от фондация „Шпаркасе“ и Долносаксонското министерство на науката на културата едногодишна резиденция в International Studio and Curatorial Program (ISCP) в Ню Йорк. През 2014 г. е поканен от артистичната програма за гост-художници в Копенхаген, а през 2016 г. получва стипдендията за младо изкуство на град Лемго и на фондация Staff Stiftung Lemgo.

http://www.franciscomontoyacazarez.de/

Местоположение: Гьоте-институт България - ул. „Будапеща“ 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …