post-title event-title Нови постъпления в музейната сбирка на НХАno noПродължителност: 2018-11-05 - 2018-11-16

Нови постъпления в музейната сбирка на НХА

Продължителност: -

Галерия АКАДЕМИЯ

представя

НОВИ ПОСТЪПЛЕНИЯ В МУЗЕЙНА СБИРКА НА НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ

ЖИВОПИС

5 – 16 ноември 2018

Откриване – 5 ноември, 18:00 часа – Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

 

Музейната сбирка на Националната художествена академия e една от най-старата и художествена колекция в България, създадена едновременно с основаването на висшето учебно заведение преди повече от 120 години.

От самото начало в нея ключово място има колекция Живопис. През годините тя се попълва регулярно основно с учебни работи, отличаващи се с определени качества и представителност. През последните години  Музейната сбирка не спира да обогатява своя живописен фонд. Попълването на колекцията се осъществява по няколко линии – главно като частни дарения и дарения от институции и организации, дарения на автори, реализирали самостоятелни изложби в Галерия Академия, постъпления от резидентска програма „Сите дез ар Париж“ и други.

Настоящата изложба съдържа произведения на изтъкнати съвременни творци, повечето от които настоящи и дългогодишни преподаватели в НХА. Тя представя една малка, но представителна картина на част от процесите и явленията в българската живопис от последните няколко десетилетия. В същото време изложбата е и израз на благодарност и признателност към нашите дарители: Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Греди Асса, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Иван Газдов, Иван Димов, Кирил Гюлеметов, Николай Алексиев, Николай Майсторов, Олег Гочев, Панайот Панайотов, Петр Йедличка, Пламен Вълчев, Ружко Челебиев, Светлин Русев, Свилен Стефанов, Станислав Памукчиев, Стоян Домусчиев, Тома Върбанов, Теофан Сокеров, Христо Симеонов.

Местоположение: Галерия АКАДЕМИЯ - ул. „Шипка“ 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …