post-title event-title ОНТОЛОГИЯ: Думи и Графити- изложба на Борис Христов и Милко Божков в галерия УниАртno noПродължителност: 2018-12-11 - 2019-02-11

ОНТОЛОГИЯ: Думи и Графити- изложба на Борис Христов и Милко Божков в галерия УниАрт

Продължителност: -

Галерия Уни Арт

представя

ОНТОЛОГИЯ: ДУМИ И ГРАФИТИ

библиографско издание

Борис Христов (стихове) и Милко Божков (графики)

11.12.2018 – 11.02.2019

Куратори: Добромира Терпешева и Росена Иванова

 

На 11.12.2018 г. галерия “УниАрт” ще представи библиографско издание на Борис Христов и Милко Божков. От 17 до 20 часа ще имате възможност да се срещнете с кураторите и да се запознаете с експозицията. В пространството на галерията ще могат да бъдат видени 31 графики на художника Милко Божков придружени от стиховете на Борис Христов, събрани в изданието “Думи и графити”, произлизащо от колекцията на проф. Богдан Богданов.

Поезията е създадена на базата на специално селектирани думи, подредени в някаква форма и следващи определен ритъм, за да бъде постигната образност. Тя борави с езика, но не е език сама по себе си. От друга, страна абстракцията наподобява езика, защото се създава и интерпретира през неформалистки методи, с други думи, за да бъде осмислена трябва да мине през езика, той и придава “форма”.

Съчетавайки абстрактна графика с поетична форма, Борис Христов и Милко Божков създават хибридно изкуство, което най-точно може да бъде описано като комуникация на човешкия опит с вселенските аксиоми. Така около произведенията се разтваря пространство за философско съзерцание и размишление. Произведенията в изложбата могат да бъдат разглеждани като елементи от теория, описваща телесното и метафизичното, космическото и земното. Много рядко имаме възможност да обърнем гръб на сенките, които изграждат нашия свят и да видим истинските им лица, да познаем тяхната реалност, която е неизменно и наша. С настоящата изложба предизвикваме публиката  да направи точно това.

Борис Христов е поет, сценарист и белетрист. Автор е на стихосбирките „Вечерен тромпет“ и „Честен кръст на романа „Бащата на яйцето“ и на повестите „Сляпото куче“, „Долината на обувките“ и „Смъртни петна“; на книгите с тристишия „Думи и графити“, „Думи върху други думи“, „Черни букви върху черен лист“ и др. Носител е на Голямата литературна награда на СУ „Св. Климент Охридски” през 2000 година и е първият награден с Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ на Нов български университет през 2017 г.

Милко Божков е един от най-значимите съвременни графици на България. През 1980 г. участва в артистичната работилница „Вулкан“ във Варна. Има над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина, както и участия в биеналета и фестивали на графиката. Произведенията му са част от местни и международни колекции.


 

Местоположение: Галерия УниАрт - ул. Монтевидео 21, София

Още актуални изложби

Зареждане на …