post-title event-title „Опасни същества, живеещи в дълбините“ – Албена Баева в галерия „ГАЛЕРИЯ“no noПродължителност: 2019-11-01 - 2020-01-01

„Опасни същества, живеещи в дълбините“ – Албена Баева в галерия „ГАЛЕРИЯ“

Продължителност: -

Галерия ГАЛЕРИЯ

представя

Албена Баева

„Опасни същества, живеещи в дълбините“

дигитална изложба

куратор: Рене Беекман

1 ноември 2019 – 1 януари 2020

 

Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът, който създава тази мрежа се намира в ателието на студио „Реактив“, чиито създатели са Албена и Рене.

„Опасни същества, живеещи в дълбините“ вече е част от четвъртото международното биенале the wrong, което се провежда на повече от 100 локации по целия свят, реално и онлайн, и включва работата на 2000 художника, селектирани от близо 200 куратора.

Темата на изложбата „Опасни същества, живеещи в дълбините“ изследва идентичността на един изкуствен интелект. Как би изглеждал един алгоритъм, ако имаше тяло? Ще  прилича на робот от филмите, или на човешко същество, или на сладко животинче? Ако трябва да избере сам, дали би избрал да бъде жена, мъж или животно? Или пък нещо ново и неочаквано?

Как обаче възприема себе си алгоритъмът? Каква роля би заел и под каква форма би се представил, ако имаше право на избор? Албена Баева помага на самоучащ се алгоритъм да намери своята идентичност. Тя го оставя да създава автопортрети, които не приличат на човешките фантазии за същества с изкуствен интелект или на роботи, създадени от човека. Анализирайки десетки хиляди тела, намерени онлайн, алгоритъмът създава нови изображения – свои аватари, по собствен образ и подобие.

 

Местоположение: Галерия ГАЛЕРИЯ

Още актуални изложби

Зареждане на …