post-title event-title ORIGIN – международна изложба бижута и обекти в галерия АКАДЕМИЯno noПродължителност: 2018-11-26 - 2018-12-07

ORIGIN – международна изложба бижута и обекти в галерия АКАДЕМИЯ

Продължителност: -

Галерия АКАДЕМИЯ

представя

ORIGIN

Проект: София – Лодз – Братислава

Международна изложба бижута и обекти

26 ноември – 7 декември 2018

Откриване – 26 ноември (понеделник), 18:00 часа – Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

 

Проектът София-Лодз-Братислава е първият по рода си и с подобен мащаб проект на Ателието за бижута в катедра Метал на НХА. Програмата включва международна изложба, конференция с доклади на преподаватели, докторанти и студенти от София и Лодз, и уъркшоп в ателието за бижута във Факултета за приложни изкуства на НХА. Проектът се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА за 2018 г. Организатори – проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.

Акцент в проекта е международната изложба Бижута и Обекти – ORIGIN, която представя ателиетата за бижута на проф. Димитър Делчев (Национална художествена академия), проф. Анджей Бос (Академията за изящни изкуства в Лодз) и проф. Карол Вайслехнер (Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава). В международната изложба участват 53-ма автори – преподаватели и настоящи студенти от трите ателиета, с над 200 авторски произведения, бижута и обекти.

26 ноември  –  Откриване на международната изложба ORIGIN в галерия Академия 18.00 часа.

27 ноември –  Уъркшоп  „Индустриалните материали в бижутата“ – водещ проф. Димитър Делчев и д-р Михалина Овчарек, Академия за изобразителни изкуства, Лодз в ателието по бижута към катедра „Метал“ на НХА – бул. „Цариградско шосе“ 73

28 ноември – Научна конференция  ORIGIN – БИЖУТА И ОБЕКТИ галерия Академия

 

bizuta i obekti-galeria Academia

 

Програма на конференцията:

11:00 – Откриване на конференцията;

11:15 – Ателието за бижута в Академиията Лодз“ доклад и презентация на д-р Михалина Овчарек, Академия за изящни изкуства Лодз;

11:45 – „Гривната – форми и концепции“ доклад и презентация Евгения Цанкова, докторант катедра Метал;

12:15 – 12:45 обедна почивка

12:45 – „Вграждане на цифрови възможности“ доклад и презетация Виктор Павлов, докторант катедра Метал;

13:15 – Лекция на Проф. Димитър Делчев

13:45 – „Ателието за бижута в НХА“ – презентация д-р Мирена Златева

14:15 – „Симпозиум за малки форми Габровци“ – доклад студент Александра Ангелова

 

 

ORIGIN / ПРОИЗХОД

Една дума… с много значения:

Произход в първия библейски смисъл е генезис. В антропологията е общ „славянски“ корен, а в генетиката е нашето биологическо наследство.

Една дума…и  много въпроси:

Съществува ли свързаност в произхода? Съществуват ли връзки, извън историята, днешната география, отвъд физика или метафизика? Може ли Произходът да бъде предмет и обект на бижута? Могат ли съвременните ювелирни форми да осъществяват връзка с нашите корени, традиции, наследство… Дали тази свързаност се крие между старите технологии и най-новите техники и материали? Отговорите са в нас.

Една дума… много лица:

Съвременните бижута са пластическа връзка между авторска енергия, мисли и чувства, и Формите за тяло, Формите чрез тялото… лица на съвременната интерпретация.

Местоположение: Галерия „Академия“ - ул. „Шипка“ 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …