post-title event-title „От Възкресението на Лазар до Свети Дух“ – изложба с икони в Музея за Християнско Изкуствоno noПродължителност: 2019-05-16 - 2019-09-15

„От Възкресението на Лазар до Свети Дух“ – изложба с икони в Музея за Християнско Изкуство

Продължителност: -

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

МУЗЕЙ ЗА ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО

представя

ОТ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ЛАЗАР ДО СВЕТИ ДУХ

изложба на икони

16 май – 15 септември 2019

Откриване на 16 май, четвъртък, от 18.00 часа – Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски”

Публиката може да види за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Те са обединени в тематични групи, които илюстрират в хронологичен ред евнгелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, сред които са реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Празничният дух се допълва от везана плащаница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод, частна колекция „Светлин Русев“.

 

Местоположение: Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски”

Още актуални изложби

Зареждане на …