post-title event-title „По следите на вярата“ – изложба на Яна Костадинова в галерия НЮАНСno noПродължителност: 2018-06-21 - 2018-07-08

„По следите на вярата“ – изложба на Яна Костадинова в галерия НЮАНС

Продължителност: -

Галерия НЮАНС 

представя

Яна Костадинова

„По следите  на Вярата“

изложба живопис

21 юни – 08 юли 2018

Откриване – 21 юни  от 18.00 – ул. Иван Денкоглу 42, София

 

Съществуваме тук и сега. Но дали тук и сега са наистина актуални и достоверни? Дали са натрапени отвън или избрани дълбоко от нас самите? Къде сме и как да се намерим?

Какви са координатите на частното ни съкровено време и място? Къде живее духът ни и къде духовното се пресича с материалното?

Това са само част от въпросите, които седят зад тази изложба. Нейната идея е да се покажат и изследват онези магически места, в които сакралното, забравено и отминало продължават своя странен ход през времето и въпреки времето.

Места, които макар и несъизмерими с актуалната хронология, продължават да задават и определят точността на духовната ни ориентация. Места – ехо на отдавна търсено спасение, на отдавна изречени и забравени молитви.

Техните координати макар и формално да принадлежат на една религия, са всъщност символи на изконните общочовешки ценности, символи на изначалните въпроси и стремежи у всеки човек.

Те са огнища от кондензирана човешка надежда и крайпътен камък на всяка изгубена душа.  Енергията, която носят в себе си е разнородна, неутолима и жива и до днес. Именно нея бих искала да визуализирам и да пресъздам върху бялото платно, като преодолея конкретиката и повода на реалния образ, за да го съзра отново в свободата на абстракцията.

В тази топография на свещенното най-важното остава невидимо, но мисията на художника е да го види и покаже. Реалните обекти са знаци по пътя, който всеки трябва да намери и извърви сам. И независимо дали съзираме силуета на далечен манастир по планинските хълмове или притаения блясък на църковната утвар – вярата е онова, което осмисля и формите, и човешката хронология.

 

Местоположение: Галерия НЮАНС - ул. Иван Денкоглу 42, София

Още актуални изложби

Зареждане на …