post-title event-title „Почти пълен кръг“ – изложба на Елени Питас в Галерия НЮАНСno noПродължителност: 2019-06-06 - 2019-06-16

„Почти пълен кръг“ – изложба на Елени Питас в Галерия НЮАНС

Продължителност: -

Галерия НЮАНС 

представя

Елени Питас

„Почти пълен кръг“

самостоятелна изложба

06 – 16 юни 2019

Вернисаж: 7 юни 2019 от 18:00 до 21:00часа – Ул. Иван Денкоглу 42, София

 

Елени Питас-Грегориадес е родена в Лондон през 1967 г.
По време на следването си в Лондон посещава фотографски семинар, където открива любовта си към фотографските образи и трансформациите им.
Сега, живеейки в Гърция, тя си  припомня тези образи и ги превръща в картини, като постига за зрителя сходен  фотографски ефект. Нейните монохромни произведения използват по същество само черно-бялото и нюансите между тях и се фокусират върху визуалната сила при елиминирането на цветовете. Това са драматични творби, които представят детайлите в абсолютната им простота.
Като елиминират изцяло цветната палитра, творбите генерират  абстрактен и графичен, почти кино ефект.
По време на пътуванията си художничката продължава да изследва безкрайните възможности на черното и бялото, като се концентрира върху композицията и формата, върху сянката и светлината.
Елени Питас-Грегориадес показва свои работи в самостоятелни и общи изложби в Лондон, Ню Йорк, Атина, Кипър, Солун, Миконос и Санторини. Предишните й творчески серии, озаглавени “Сохо” и “Модерната жена”, са включени като илюстрации в стихосбирката “Марсианска трева” на Ваня Данева.
Нейни творби са притежание на частни колекции по целия свят, включително Лондон, Атина, Ню Йорк, Рим, Канада, Полша и Австралия.

„Почти пълен кръг“ е почит към всички жени.
От началото на всички времена ролята на жената се определя от обществото.
Работите, включени в този цикъл, честват жената, освободила се от табута, задръжки, ограничения и граници и се опитват да изразят пробуждането на нейния ум и тяло, нейната свобода, смелост, чувственост, достойнство и красота – без ограничения и правила. Творбите навлизат в света на освободената, неопитомена жена, проявила куража да изследва своите желания, фантазии, нужди и страсти – не само тези на душата, но и тези на тялото. Фокусът е върху съвременната жена, преосмислила себе си вън от стереотипите. Тя е интроспективна, смела и интелигентна, знае силните си страни и  е способна да максимизира потенциала си и да минимизира слабостите си.
Черно-белите творби олицетворяват съществуващата простота, но също така разкриват дълбочина и сложност, които често се тълкуват неправилно или не се разпознават.

 

 

 

 

 

Местоположение: Галерия НЮАНС - Ул. Иван Денкоглу 42, София

Още актуални изложби

Зареждане на …