post-title event-title ПОРТРЕТИ – изложба на Николай Майсторов в Галерия КОНТРАСТno noПродължителност: 2019-10-09 - 2019-10-30

ПОРТРЕТИ – изложба на Николай Майсторов в Галерия КОНТРАСТ

Продължителност: -

Галерия КОНТРАСТ

представя

НИКОЛАЙ МАЙСТОРОВ

ПОРТРЕТИ

изложба, живопис

09 – 30 октомври 2019

Откриване: 9 октомври 18:30ч – ул. Цар Самуил 49, София

 

Николай Майсторов за изложбата си в галерия „Контраст“

За моите 20 пастелни портрета бях помолен да напиша нещо. Трудно е художникът да бъде искрен с думите си когато пише за себе си, защото картините са нарисувани. Искам да кажа, че те – дали буквално защитават идеята на автора или не, автономията им определя тяхното присъствие на сцената на живота, където зрителят компенсира своето присъствие чрез тях. Истината за изкуството се ражда в момента пред погледа на зрителя. Бих казал, че и тя е относителна, така че каквото и да напиша за моето изкуство няма никакво значение за никого. Това са само моите думи, които винаги ще носят спекулацията на самозащита.

Но все пак, бях помолен от галерия „Контраст“ и затова ги пиша, защото съм обещал.

Един художник на 76 години, говоря за моята възраст, трудно ще има самочувствието на младия напорист творец. Животът на „стареца” е воля за присъствие на сцената, и е начин да приеме края, въпреки всичко. Така че рисувам, продължавайки отсрочката за победения.

Тези двадесет пастелни портрета са сътворени преди 2 години. Те бяха един сантимент към мои близки хора и към самия себе си, защото има и нарисувани автопортрети. Решението да създам тези картини беше драматично. Знаех, че един от нарисуваните си отива от този свят, макар че се самозалъгвах за този край. И това се доказа само след няколко месеца.

Всичко това определя моята цена на тази изложба в галерията „КОНТРАСТ”. Останалите нарисувани бяхме близки до този човек. Това беше една драма. Аз се опитах чрез създадените портрети да компенсирам и задържа времето. Това е моят личен успех, а искреността на зрителите ще бъде щастливото откровение за художника.

НИКОЛАЙ МАЙСТОРОВ

 

Местоположение: Галерия КОНТРАСТ - ул. Цар Самуил 49, София

Още актуални изложби

Зареждане на …