post-title event-title „Пространството помежду ни“ – изложба на Марта Джурина и Лиза Петерс в Гьоте-институтno noПродължителност: 2019-03-05 - 2019-03-29

„Пространството помежду ни“ – изложба на Марта Джурина и Лиза Петерс в Гьоте-институт

Продължителност: -

 Гьоте-институт-България

представя

Марта Джурина и Лиза Петерс

„Пространството помежду ни“

съвместна изложба

5 – 29 март 2019

Откриване: 5.03., 18:30 ч. – Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

Гьоте-институт продължава програмата „1+1: Арт сцена Германия“, с която цели да представи най-актуалното от съвременното изкуство в Германия, но и да обърне внимание на българските художници, живеещи там.

 

През 2018 г. галерията на Гьоте-институт България стартира програмата „1+1: Арт сцена Германия“, която от една страна цели да представи най-актуалното от немската сцена за съвременно изкуство, а от друга да обърне внимание на българските художници, живеещи в Германия. Всяка година Гьоте-институт кани по един български художник да се включи и да направи съвместна изложба (бито то като автор или куратор) с още един артист от Германия. В първото издание на програмата Викенти Комитски представи за първи път в България немския художник от мексикански произход Франсиско Монтоя Касарес.

През 2019 г. в рамките на „1+1: Арт сцена Германия“ Гьоте-институт ще представи проекта „Пространството помежду ни“ на живеещите в Берлин Марта Джурина и Лиза Петерс. Изложбата ще се открие на 5 март, вторник, от 18:30 ч. и ще може да бъде видяна до края на месеца.

Докато Марта Джурина експериментира със средствата на аналоговата фотография, Лиза Петерс се занимава с видео и саунд арт. Всяка от тях има своя собствен подход и естетически възглед, интересуват ги различни теми и проблеми. Именно различията между им са и отправната точка за настоящата изложба. В нея те изследват „пространството помежду си“ и кои са пресечните точки на артистичните им практики.

Тема, която вълнува и Джурина, и Петерс, макар и да намира израз по много различен начин при двете, е от-пътуването, движението и отсъствието. Наред с работи от последните години, художничките ще представят и две нови творби, които ще изминат пътя от Берлин до София по пощата.

 

Местоположение: Гьоте-институт България -  ул. „Будапеща“ 1, София

Още актуални изложби

Зареждане на …