post-title event-title „Родства по избор“ – изложба на Долорес Здравкова в Галерия ГЕШОВno noПродължителност: 2020-10-09 - 2020-11-09

„Родства по избор“ – изложба на Долорес Здравкова в Галерия ГЕШОВ

Продължителност: -

Галерия ГЕШОВ

представя

Долорес Здравкова

„Родства по избор“

изложба, живопис

9 октомври – 9 ноември 2020

ул. Сердика 4, София

 

Долорес Здравкова твори и излага свои творби предимно в Испания /Барселона/. С настоящата изложба „Родства по избор“ – неслучайна препратка към едноименния роман на Гьоте, тя ще се представи пред българската публика.

Предпочитанията на художничката са към смелата, свободна, абстрактна живопис. И не само, защото нерядко виждаме и фигурални композиции. Те са някак изложени на освободената в абстракцията емоция, което ги превръща в ефимерни и силуетни присъствия на човешкото. В работите на Долорес Долорес Здравкова поема риска да сподели своите „родства по избор“ в експресията, във въобразената и освободена и донякъде укротена на платното емоция. В техниката си художничката е съумяла да създаде баланси между контролирания рисунък и емоционалната експлозия на цветовете. Те притежават сила, плътност, звук и дълбочина. Неизтощимо разкриват вътрешни пространства и обеми. Срещата с всяка творба на Долорес Здравкова е също така и възможност зрителят да постигне себеразчитане и катарзис.

Долорес Здравкова завършва НСА, но едновременно следва ревностно своето формиране като художник. От 1991 година живее в Испания, където посещава курсове във Факултета по изящни изкуства в Понтеведра – курс по графика и работно ателие с Хосе Антонио Састро Муниз.

Последователно преминава също и курс през 1994г. по скулптура при проф. Игнасия Барсия Родригез; Курс през 1996г. и проект на теми – сюреализъм при проф. Мануел Молдес.

В периода 1992-1995г.участва в групови композиции и става член на гилдията на приложниците в Галиция, Кралство Испания. От 1999г. живее в Барселона и става член на Царския артистичен кръг на Каталуния “Reial Cercle Artistic“.

Долорес Здравкова – Лола е включена в Европейския каталог на испанските художници през 1997г., а през 2000г. е учител на г-н Маниуел Сантафе Винсентес заедно с критика Фернандо Фариня.

Картините на Долорес са притежание на много галерии и частни колекции в Испания, България, Германия и Япония.

Местоположение: Галерия ГЕШОВ - ул. Сердика 4, София

Още актуални изложби

Зареждане на …