post-title event-title „Розова светлина“ – изложба на Аделина Попнеделева в САМСИno noПродължителност: 2018-10-18 - 2018-12-02

„Розова светлина“ – изложба на Аделина Попнеделева в САМСИ

Продължителност: -

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Аделина Попнеделева

Розова светлина

Куратор Надежда Джакова

18 октомври – 2 декември 2018

Откриване на 18 октомври, четвъртък, 18.00 часа – САМСИ, бул. „Черни връх” № 2

 

„Розова светлина” е изложба за конвенционалното схващане за жената и противопоставянето му чрез метафорични средства. Аделина Попнеделева се обръща към детските спомени и приказки, както и към социални стереотипи, за да включи в своя визуален разказ мислите и усещанията си на жена, която ежедневно преодолява догми.

Изложбата представя от най-ранните проекти на художничката – избрани пърформанси, фотографии и инсталации, сред които „Симптом”, „Алхимия”, „Нирвана” – до най-новите й специално създадени за пространството на музея произведения, посветени на женската роля в миналото и днес.

Служейки си с познати сюжети, като преплита символни изображения на вътрешни състояния и въвлича публиката в пърформативното действие на скрити метафори, Аделина Попнеделева извиква едно трайно усещане, че тези теми са все още болезнени за нашето общество. В преминаването от минало към настояще остават трайни вечната любов на жената към близките й, нейната преданост и всеотдайност, но също така и болката й от жертвоготовността, усетът за изгубеност и слабост, а както авторката загатва – дори и скрит протест.

Неонов надпис „Не очаквайте прекалено много от края на света“, взет от улични текстови графити, свети в розово. Цветът символизира надеждата, че светът може да се „изчисти” от негативните натрупвания и да започне наново. От него излиза излъчваща обещания светлина, но когато се зачетем в текста, откриваме скрити съмнения и разочарования.

Това е третата изложба от проекта „Автобиография” в програмата на музея за документиране на съвременното изкуство. Без да има ретроспективен характер, целта на проекта е да акцентира върху имена и произведения, променили изкуството ни от 1990-те до днес.

Аделина Попнеделева работи в областта на видеоарта, пърформанса, инсталацията и фотографията. Родена е през 1956 в София, където живее и работи. Завършва Национална художествена академия в София през 1988. През 2008 защитава докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства в НХА, където от 2012 е и доцент. През 2008 получава наградата „Гауденц Б. Руф“ за ново българско изкуство в категория утвърдени автори. Отличена е с почетен диплом за документалния филм „Фреш“ от 18-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, 2010.

 

Местоположение: САМСИ - бул. „Черни връх” № 2, София

Още актуални изложби

Зареждане на …