post-title event-title SCHEIN – самостоятелна изложба на Гергана Николова в Галерия „София Прес“no noПродължителност: 2020-03-10 - 2020-03-27

SCHEIN – самостоятелна изложба на Гергана Николова в Галерия „София Прес“

Продължителност: -

Галерия-книжарница София Прес

 ул. Славянска 29, София

представя

Гергана Николова

SCHEIN

самостоятелна изложба

10 – 27 март 2020

Куратор на изложбата е Стела Каменова

 

Галерия-книжарница София Прес има удоволствието да представи самостоятелната изложба “SCHEIN” на художничката Гергана Николова. Изложбата ще се състои между 10-ти и 27-ми март 2020 година и ще представи нова серия от творби, създадени през последната година.

Събитието се осъществява със съдействието на Съюзa на Българските Художници и с подкрепата на Галерия-книжарница София Прес.

Централно място в творбите заема експериментът – като част от работния процес, но и като отправна точка за комуникация със зрителя чрез неговите интуитивни търсения. Накъсаните образи, изборът на цветове и противопоставянето между светлина и мрак, въвличат аудиторията в пътешествие през призмата на нашите собствени интерпретации. Това ни дава възможност да отидем отвъд външната форма на изображението и да се потопим в светът на произведенията от серията “SCHEIN”.

Идеята за заглавието художничката открива в немското списание за философия „HOHE LUFT Magazin“ :

Понятието „Schein“ (блясък, проява, илюзия) е било познато още на древните гърци; за тях то е означавало сияние, престиж и слава, но също и нещо, което се проявява. От една страна означава откритост – нещо, което се показва, от друга страна нещо фалшиво – измамен блясък, който заменя истинската реалност. При древните гърци понятието е било свързано с превръщащото се и отминаващото, с нестабилното и мимолетното.“

Статия „Im Schein liegt die Wahrheit“ („Истината се крие в блясъка/илюзията“), HOHE LUFT Magazin (немско списание за философия), брой 6/ 2018, серия: Die Weisheit der Emotionen – AngstLust! (Мъдростта на емоциите – СтрахЖелание!)

Гергана Николова е родена през 1991 година. Завършва Национална Художествена Академия, специалност „Живопис“(бакалавър и магистър) през 2016 година при проф. Божидар Бояджиев.

 

 

Местоположение: Галерия-книжарница София Прес- ул. Славянска 29

Още актуални изложби

Зареждане на …