post-title event-title Севда ПОТУРЛЯН – „Паважи, обиталища“, изложба в галерия АРТЕno noПродължителност: 2020-01-14 - 2020-01-31

Севда ПОТУРЛЯН – „Паважи, обиталища“, изложба в галерия АРТЕ

Продължителност: -

Галерия АРТЕ

представя

СЕВДА ПОТУРЛЯН

ПАВАЖИ, ОБИТАЛИЩА

живопис

14 – 31 януари 2020

Вернисаж на 14.01.2020 от 18.00 до 20.00 часа – ул. „Бузлуджа“ 31, София

 

 Галерия Арте представя около 20 маслени картини на  художничката Севда Потурлян, всички те са мотиви от различни европейски страни. Съкровени кътчета, „Паважи и обиталища“ – реални, но и пречупени през нейното богатото и  деликатно въображение.

„Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето“ на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието на художника обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Нещо повече – очевидно преди всичко именно подобни насоки се фокусират в нейния художнически поглед. Онова, което има значение, обаче, е не мотивът сам по себе си, а извличането, така да се каже, на неговата съкровена пластическа и от тук – емоционална характеристика.

Ето защо живописта й излъчва една тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност и съответно настройва нашите възприемателни способности в същия ключ. Художничката провижда екзистенциалното в бита, в градската среда и в природата, населени от човека като се стреми директно, без помощта на сюжета и на фабулата, да предаде на зрителя своите настроения и усещания. Поради това можем да кажем, че наивизмът на пластическия й изказ е логична и закономерна проекция на тази цялостна нагласа към творчество. Подобна образна доминанта на картините й им придава неподправена искреност и жизненост.

Богатата предметност, разнообразните природни и урбанистични елементи, достигането на определено тонално единство на търсената обща цветова атмосфера на платното, както и декоративния ефект са сред онези съкровени характеристики на живописта на Севда Потурлян, които придават на изкуството й неговото несъмнено очарование и обаяние.“

Проф. Чавдар Попов, декември 2019

 

Местоположение: Галерия АРТЕ - ул. "Бузлуджа" 31, София

Още актуални изложби

Зареждане на …