post-title event-title „След татко“ – изложба на Марсия Реджина Костов в галерия НЮАНСno noПродължителност: 2018-10-23 - 2018-10-28

„След татко“ – изложба на Марсия Реджина Костов в галерия НЮАНС

Продължителност: -

Галерия НЮАНС

представя

Марсия Реджина Костов

„След татко“

изложба живопис

23 -28 октомври 2018

изложбата е част  от програмата на  седмицата на бразилската култура в София

Откриване – 23 октомври  от 18.30 – ул. Иван Денкоглу 42, София

 

СЛЕД ТАТКО
(СЛЕД КАТО ТАТКО СИ ОТИДЕ)

Когато дойдох, той беше там и остана с мен до последния си час. Обичта му беше тиха, спокойна и сигурна, и дори когато ме мъмреше – и често имаше защо – аз се вслушвах в думите му и не се сърдих, защото му вярвах безкрайно.

Баща ми доживя до дълбока старост; животът му не беше лек, но вярвам, надявам се, че беше все пак беше щастлив. Над мен обаче, когато той си отиде, падна черен дъжд . Татко беше бразилски индианец от народа на “Червените хълмове” и когато духът му отиде при тях, червените хълмове заплакаха.

После сякаш земята пламна, а може би едва тогава забелязах, колко свирепо станало лятото: изпепелена гора,  суховей,  суша и даже юлската жега , която някога обичах бе довяла само пепел .

Боях се, че тъмното идва  и ще остави след себе си само диви първични духове  и голите скелети на това, що наричаме свят.

Не го исках, исках да се изтръгна от корени нагоре към слънцето . Исках дори в своите съмнения да виждам знамение , че не всичко свършва с бледия кон,  че той носи не само смърт, защото има обич и покаяние  и с тях дори духовете на минали дни идват при нас, по-добри и смирени .

Ще си отиде ли болката? Едва ли. Но вярвам, че пак ще дойде зазоряване , лек бриз  ще прогони дима след пожара  и пурпурни вълни ще отмият пепелта. Животът ще продължи и пламенни шаферки  ще поведат булката на огнена сватба . През май ще изгреят стените на стария град през май , а горе сред червените хълмове, гората и езерото ще се слеят, самодиви  там ще танцуват до здрач и зимата, която татко не видя ще бъде светла .

 

 

Биография на автора:

Марсия Реджина Костов е бразилка, родена на 10 ноември 1954 г. в град Бело Оризонте, щат Минас Джераис. Тя израства в семейство на занаятчии и нейните родители, Франциаско Солано Коста и Зилда Джулиана Коста, създават за нея свят на изкуство и традиции.

През седемдесетте, тя завършва Изящни изкуства в Училището за изящни изкуства Гуиниард към Държавния университет на Минас Джераис. Учила е при бележити бразилски художници, като Йара Тупинамба и Орора Бисот. В този период участва в студентски изложби. Обстоятелствата след това я принуждават да замине за Ню Йорк, където са родени двете деца, Марлос Коста Сантос и Джули Зилда Коста Сантос. Там работи 20 години като барман и след като през 1996 г. се омъжва за българин, заживява в Ню Йорк и в София.През годините участва активно в културния живот на бразилските имигранти в Ню Йорк, организира и успешно реализира различни събития. Десет години работи като координатор на конкурса “Мис Бразилия – САЩ” и е член на журито на големия финал на конкурса през 2006 г. в Маями. Организира редица традиционни празненства, като “Карнавал” и “Хелоуин”, години наред сътрудничи за провеждането на големия фестивал “Ден на Бразилия” в Ню Йорк. Активно участва в “Групата за културни събития” провеждани в парка “Флъшинг Медоуз”.Честите й посещения в България водят до развитието на културни и социални връзки с българската и бразилска общности в София.

Смъртта на баща й през юни 2017 г. бележи нов етап в развитието на жизнения й мироглед, води я до непреодолима вътрешна необходимост, да възобнови творческата си работа на художник. Така, че тя започва отново “да тъче платното” на духовни и артистични връзки в ателието си на бул. “Раковски” в София.

Платна за тази изложба са едновременно начало, но и растеж (духовен, творчески) или възраждане. Те отразяват жизнената история на Марсия Костов, в която тя излива душата си в картини, и превръща чувствата си в поезия, изкуство и възхвала.

Местоположение: Галерия НЮАНС - ул. Иван Денкоглу 42, София

Още актуални изложби

Зареждане на …