post-title event-title „Свободата, Санчо“ – изложба на Вяра ПАНЧЕВА в галерия СТУБЕЛno noПродължителност: 2017-10-09 - 2017-10-26

„Свободата, Санчо“ – изложба на Вяра ПАНЧЕВА в галерия СТУБЕЛ

Продължителност: -

Галерия СТУБЕЛ

представя

ВЯРА ПАНЧЕВА

Свободата, Санчо

Опити по пътя

изложба, живопис

9 – 26 октомври 2017

Хартията ми помага да създам свой свят на границата на сънищата и реалността, на фантазията и утопията. Свят, в който символите, цветовете и молекулите се преплитат и наслояват. Аз съм в началото на пътя…. и търся СМИСЪЛА.

Хартията е материал в непрекъсната еволюция. Може да я сгъваме, лепим, мачкаме, късаме, наслояваме, да тъчем с нея, да я боядисваме или избелваме. Плътна или прозрачна, тя може да е основа или опаковка….В нея има история, истина или поезия…свобода.

Докато пада, откъснатият лист хартия лети. Когато изчезнат всички нишки, телбодове, матрици за печат, твърди и меки корици, всичко, което ни държи подвързани и свързани – оставаме самите ние. Свободни да падаме и да летим едновременно. Такива, каквито сме, без готови отговори, търсещи…

В моите работи се опитвам да се откъсна от академичната рисунка, за да достигна един по- спонтанен и емоционален изказ, в който чувствата са нюанси, а думите са кръгове, чертички, триъгълници. В търсене на моята истина се уча от примитивното изкуство, което ми е близко като усещане със своята наивност и искреност. Цветове, светлини, сенки…Един опънат лист хартия, изрязани силуети…И поемам пътя….

За автора:

Вяра Панчева е родена в София през 1959 г. От четвърти до седми клас учи във френски лицей в Тунис. Средно образование получава в Техникум по керамика, гр. София. Завършва текстил в Национална художествена академия в класа на проф. Марин Върбанов.

Преподавала е рисуване и текстил в училището към посолството на Франция в България и в Художествената академия в гр. Сфакс, Тунис.

Работи в областта на текстила и живописта, а напоследък все повече се насочва към хартията, от която прави колажи и обемни тъканни пластики.

От 2009 г. живее в Париж. Член е на Съюза на френските художници.

Има редица участия в общи и самостоятелни изложби.

 

 

 

Местоположение: Галерия СТУБЕЛ - ул. „Коста Лулчев“ 2В, София

Още актуални изложби

Зареждане на …