post-title event-title TANGLED SITUATION – проект-инсталация от Бояна Джикова и Elenka Nana в GALLERY 2.0no noПродължителност: 2019-04-18 - 2019-04-25

TANGLED SITUATION – проект-инсталация от Бояна Джикова и Elenka Nana в GALLERY 2.0

Продължителност: -

ГАЛЕРИЯ 2.0

представя

Бояна Джикова и Elenka Nana

TANGLED SITUATION

Kолаборативен проект – инсталация

18 – 25 април 2019

Откриване: 18 април, четвъртък, 19:00 часа
Gallery 2.0, ул.,,Шести Септември“ 26, София

 

Зад символиката на думата “възел” стои историята за Гордианския възел, изразяваща невъзможността и безпомощността пред разплитането му. Александър Велики, според легендата, просто разсякъл възела. Това придобило значението на пробив през ненужно оплетените нишки на ума.
Възелът, освен в митологията, присъства като символ и метафора в нашето ежедневие, поведение, навици и език.
Използваме термина “заплетена ситуация” когато се отнасяме към сложна, неразрешима, комплексна дилема или обстоятелство.
На повърхността изплува пряката връзка между “възли” и “проблеми”.

И докато проблемите са асоциирани с негативни конотации, понякога добавена стойност взима превес. Отправна точка за света и себе си, граници, в които функционираме, спасители от самота, опора, мотивация за движение или продължаване, те са познатата тежест, която предпочитаме и избираме.
Вкусът им е сладко-кисел.
В крайна сметка тайно започваме да ги възприемаме като приятни (и също меки). Мекотата на проблемите е защитна мембрана от действителността, лека балонена обвивка, която предпазва от удар или приземяване, миксирана хомогенна смес, желе, в което плуваме без да потъваме.
Излагаме ги полирани в ярки, притегателни и изящни цветове на бял пиедестал, за да ни харесва да се идентифицираме с тях. Те стават перверзно обаятелни, а връзката ни с тях – интимна.

Инсталацията е създадена като артистичен жест, който има за цел да адресира един парадоксален поведенчески модел, който разпознаваме в себе си и останалите.

Със съдействието на “Комплекс Инженеринг”
Всички материали ще бъдат използвани по-късно по тяхното оригинално предназначение, за да се предотврати генерирането на отпадък.

Местоположение: Gallery 2.0, ул.,,Шести Септември" 26, София

Още актуални изложби

Зареждане на …