post-title event-title „Трохи от съня“ – изложба на Явора ПЕТРОВА в Галерия СТУБЕЛno noПродължителност: 2020-05-30 - 2020-06-25

„Трохи от съня“ – изложба на Явора ПЕТРОВА в Галерия СТУБЕЛ

Продължителност: -

Галерия СТУБЕЛ

представя

Явора ПЕТРОВА

„Трохи от съня“

самостоятелна изложба

30 май – 25 юни 2020

Вернисаж (при спазване на всички противоепидемични мерки): 30 май 2020, 14 – 19 часа

ул. „Коста Лулчев“ 2В, София

 

Три години след своята първа изява в галерия „Стубел“ Явора Петрова се завръща с нова изложба – рисунки и живопис. Изящни и деликатни, загадъчно меланхолични и носталгични, творбите й винаги се раждат от дълбоко преживени мигове, емоции, чувства, сънища.

„Трохи от съня“ Явора нарече и своята нова изложба.

Една сутрин се събудих окрилена от всичко, което бях сънувала. Бях присъствала на големи събития, живот, хора, пълни маси, срещи, пейзажи, дървета, коне. Имаше и страх, и смях, и разговори, и истини. „Какво сънувах?“ Не можах да си спомня нищо. Всичко остана там: и истинската радост, и истинската свобода, и истинската любов. Бяха останали само трохите. Трохите, паднали от масата на съня.

Тях събрах и нарисувах.

 

***************************

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Работи в областта на рисунката, графиката и живописта.

В творческата си биография Явора Петрова има над 40 самостоятелни изложби. Нейни творби са представяни в Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария и др. Произведения на художничката присъстват в редица частни колекции и графични кабинети в България и чужбина. Цикъл от нейни графики е притежание и на Националната галерия на Осло, Норвегия. Носител е на много награди, сред които голямата награда за графика на международния конкурс „Масимо Рамос“ в Испания през 1991.

 

 

Местоположение: Галерия СТУБЕЛ - ул. "Коста Лулчев" 2В, София

Още актуални изложби

Зареждане на …