post-title event-title „Тук храната никога не се разваля“ – изложба на Марина Геноваno noПродължителност: 2020-07-13 - 2020-09-11

„Тук храната никога не се разваля“ – изложба на Марина Генова

Продължителност: -

Галерия ГАЛЕРИЯ

представя

Марина Генова

„Тук храната никога не се разваля“

самостоятелна изложба

13 юли –  11 септември 2020

Разгледайте „Тук храната никога не се разваля“  на рутера на галерия „Галерия“, както и онлайн на линка:

https://www.gallerygallery.space/bg/marina-genova-tuk-hranata-nikoga-razvalya

 

„Тук храната никога не се разваля“ на Марина Генова на пръв поглед може да бъде оприличена на „привиден натюрморт“ (Pronkstilleven от холандски). Това е определен вид натюрморти, популярни в Холандия през 17ти век. Характерна за тях е прекомерната показност на екзотични плодове и други вносни продукти. Под влиянието на холандския калвинизъм тези натюрморти са предназначени да напомнят на наблюдателя безсмислието на земното богатство и преходността на земния живот, като го окуражават да се концентрира над вечните ценности.

Натюрмортът на Генова е изпълнен с плодове от Южна Америка – толкова екзотични за нас, колкото са били лимоните и маслините, идващи от Средиземноморието за Северна Европа през 17ти век. Тя прави обаче малки промени, които преобръщат напълно значението на произведението.

Генова разменя традиционния обелен лимон, който със своята комбинация на външна красота и кисел вкус е символ на измамната привлекателност на земната красота, с нещо еднакво красиво на външен вид, но сладко на вкус – обелен портокал. Допълнен от красивата карамбола, цветната експлозия на питаята и още сладост от ананаса, калвинистичната аскетичност бива заменена от хедонистичното празненство на земните удоволствия.

В центъра на цялото това богатство е финалният символ на нашата глобализирана, заменима, поп култура на бързото хранене – вездесъщата пица.

По време на видеото слънцето изгрява и залязва, подчертавайки отминаващото време, но изложената нетрайна храна буквално никога не се разваля. Това хедонистично празненство никога няма да свърши.

Създадена по време на пандемията Ковид-19, работата ни напомня за „Пир по време на чума“.

Marina Genova - izlozhba v Galeria Galeria-2020

Марина Генова завършва „Сценичен и екранен дизайн“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и „Дигитални изкуства“ в Националната Художествена Академия и двете в София, България.

Нейни работи са показвани в изложби като „Електронни сънища“ (2019, Галерия +359, София), „Подаръкът“ (2018,ИСИ, София), „Критикувайки медията“ (2017, галерия Credo Bonum, София), „Играчкофилия и играчкофобия“ (2016, ИСИ, София) и др.

В своята работа, Генова изследва влиянието на бързоразвиващите се технологии и мрежи върху идеологическите, икономическите и политическите структури, през популярната култура и постмодернистичните реалности.

Местоположение: Галерия ГАЛЕРИЯ -  https://www.gallerygallery.space/bg

Още актуални изложби

Зареждане на …