post-title event-title Валентина Шарра – „Каменният Крал“, видео в Национален природонаучен музейno noПродължителност: 2018-12-04 - 2019-01-06

Валентина Шарра – „Каменният Крал“, видео в Национален природонаучен музей

Продължителност: -

Национален природонаучен музей, София

представя

Видео на Валентина Шарра

„Каменният Крал“

HD Видео 2.35:1 – на английски език
Стерео – 8’15”

4 декември 2018 – 6 януари 2019

Откриване: 4 декември, 18:00 ч  – бул. „Цар Освободител“ 1

С участието на Мина Минов
Глас зад кадър: RaJa ElMad
Монтажист: Райна Тенева
Оригинална музика: RaJa ElMad
Оператор: Светлин Маринов
Асистенти на продукцията: Елена Аначкова, Благица Здравковска

Куратор: Зоя Петрова
с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф“, The Fridge – София, Национален природонаучен музей, София

Безплатен достъп до първи етаж на Национален природонаучен музей с любезното съдействие на Френски институт София. 

Видеото е реализирано на геоложкия феномен „Струпаница“, най-голямото древно срутище от скални блокове в България, където, благодарение на подкрепата на фондация „Гауденц Б. Руф“ е създаден лендарт проектът на Валентина Шарра “Пътеката на трептящите камъни”, която ще бъде открита официално през пролетта на 2019 г.

„Струпаница“ е мащабно срутище с площ от 13.2 хектара, разположен на десния бряг на река Искър, на около един километър от ж.п. гарата на село Карлуково в района на град Луковит. Тук реката е потопена в гъстия варовик, който образува скала със стръмни вертикални стени. Варовикът е жълтеникав до бял на цвят, пълен с черни или тъмнокафяви кремъчни камъни. Скалите са почти хоризонтални, пресечени от пукнатини в различни посоки, които им придават още по-невероятен вид. Тези скали напълно заслужено носят името „Струпаница“, тъй като представляват огромно срутище от скални блокове, предимно с кубична и паралелепипедна форма, с размери до 15-20м.

Текстът във видеото, пресъздаден от RaJa ElMad, е взет от последната (недовършена) книга на Итало Калвино, “Under the Jaguar sun”, посветена на петте човешки сетива. В историята на Калвино за посветена на слуха, героят е безименен крал. Кралят, обзет от параноя да не загуби трона си, не излиза от двореца си. Всичко, което му остава е да общува със света чрез слуха си. Кралят, пленник на опиянението от властта, непомръдващ от трона си, се научава да разпознава всички възможни звуци, които с неизменната си повтаряемост гарантират неговата стабилност. Слушайки шумовете на града, един ден той дочува песента на млада жена. Той е привлечен от този глас, той би искал да отговори, но не може, гласът му е изчезнал. За жалост песента на жената се изгубва сред хилядите градски шумове, които ще погълнат всяка възможност за контакт с останалата част от света.

В едно общество, в което най-голямата трудност на човека е да възприема околния свят, в едно време, в което индивидът се чувства все по-слаб, дезориентиран, фрагментиран, единственото нещо, което може да избави човека от неговите страхове, е да следва “собствения си глас”, гласът на душата си.

 

Валентина Шарра e родена в Рим през 1983, живее и работи между Рим и София. След обучение в Католически университет в Милано (2009), Национална художествена академия в Ница (2012), Магистърска степен от Националната Худежествена Академия в Рим (2013) завършва специалност Скулптура в Национална Художествена академия в София (2018).
Нейни творби са инсталирани в : Vita инсталация за наземно изкуство, Cassano delle Murge (Италия) ; Френски институт, Баку (Азербайджан) ; Hopital Archet, Ница (Франция) ; завод за вино Fireland, Баку (Азербайджан) ; Villa Breda, Падуа (Италия) ;

Взема участие в групови изложби : Art Basel / Седмица на Маями Бийч в галерия ALFA, Маями (САЩ) ; От проект до обект – Български институт за култура, Берлин (DE)
Колективна изложба за наградата „Бернар Магрез“, Бордо (FR) ; От проект до обект – SCHNHAUSER ALLEE 26 Берлин (DE)

През 2017 е номирнирана за наградата „Бернар Магрез“, Бордо (FR)

Местоположение: Национален природонаучен музей, София - бул. "Цар Освободител" 1

Още актуални изложби

Зареждане на …