post-title event-title „ВЧЕРА“ – изложба на Мариета КОНОВА в Галерия МИСИЯТАno noПродължителност: 2020-10-15 - 2020-10-30

„ВЧЕРА“ – изложба на Мариета КОНОВА в Галерия МИСИЯТА

Продължителност: -

Галерия МИСИЯТА

представя

МАРИЕТА КОНОВА

„ВЧЕРА“

изложба, живопис

15 – 30 октомври 2020

Вернисаж: 15 октомври, четвъртък, от 18:00 ч. до 19:00 ч.

Държавен културен институт към министъра на външните работи – ул. „Александър Жендов“ № 2, София

 

„Песента „Yesterday“ на „Бийтълс“ от 1965 г. е най-добрата песен в историята на човечеството според класация на финансовия портал 24/7 Wall Street, съобщава БТА, като цитира Лента. Класацията е съставена, като са отчетени продажбите, престоят в хит-парада на „Билборд“, броят на кавърите и популярността на песента сред меломаните. В класацията за сингли Хот 100 на „Билборд“ песента се задържа цели 11 седмици. Автор на „Yesterday“ е Пол Маккартни, чийто рефрен в песента приех като мото в настоящата изложба: „Аз вярвам във вчера…Копнея за вчера…““ – Мариета Конова

Вчерашният ден е най-близкият до днешния, защото утрешният ден е несигурен, неясен, дори невъзможен. „Днес“ утре ще бъде „вчера“. Макар и близки по време спомените от „вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Визуализирането им в творби е форма на архивиране, както и желание на художника да ги задържи възможно по-дълго време в съзнанието си. Изложбата е посветена на неусетно отминалото време, което променя философията и мирогледа ни към днешния ден.

Картините на Мариета Конова са хронологични записки на поредица от срещи, пътувания, места, които авторът наблюдава и запечатва в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Творбите представят субективното разбиране и възприемане на света, личното светоусещане на автора, отразено в движещата се и преобразуваща емоция. Портретите носят магнетична енергия и чувствителност, действат осезаемо или внушават един или друг спонтанно отразен импулс. В пейзажите и интериорите са закодирани определени състояния и така излизат от обичайната си естетическа функция – те са обитаеми, населени с живот и човешко присъствие, превръщат се в споделен спомен.

Творбите са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти. Съществена част от живописната образност са контрастният колорит и рисунка.

Вернисажът на изложбата ще се проведе при спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция.

МАРИЕТА КОНОВА е родена на 28.12.1968 г. в гр. Габрово. През 1987 г. завършва ССХУ за Приложни изкуства в град София, специалност „Текстил“. Дипломира се с ОКС „магистър“ в специалност „Живопис“, Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, в курса на проф. Николай Русчуклиев (1992). Придобива следдипломна специализация по „Композиция в живописта” на тема „Контрасти“ (1998) във ВТУ и втора специалност „Дизайн и мода на облеклото“ при Свободен факултет на ВТУ (1996). През 2005 г. специализира „Графичен дизайн“ при Московски колеж по приложни изкуства (Русия), с ръководител проф. Евгений Добровински. Член на СБХ, секция Живопис (2010), Дружество на художниците „Владислав Марджик“ – Кралево, Сърбия (2006) и „Група Цвят – България“ (2008). От 2000 г. е преподавател по Орнаментална композиция и други дисциплини в катедра „Църковни изкуства“ на ПБФ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново, където е доцент и доктор по изкуствознание и изобразително изкуство.

Местоположение: Галерия МИСИЯТА - ул. „Александър Жендов“ № 2, София

Още актуални изложби

Зареждане на …