post-title event-title ВЕТЕРАНИ – фотографска изложба на Бахгет Искандер (Сирия) в Централен Военен клубno noПродължителност: 2019-01-28 - 2019-02-15

ВЕТЕРАНИ – фотографска изложба на Бахгет Искандер (Сирия) в Централен Военен клуб

Продължителност: -

Централен Военен Клуб – София

представя

Бахгет Искандер (Сирия)

ВЕТЕРАНИ

фотографска изложба

28 януари – 15 февруари 2019

Откриване: 28 януари 2019, 16 часа – бул. Цар Освободител 7, София

 

Уникална фотографска изложба, представяща спомена и респекта към ветераните се представя във Военния клуб в София, организирана от Българското национално самоуправление гр. Кечкемет (Унгария) и със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и Съюз на ветераните от войните на България.

Проектът се реализира по повод 75-та годишнина от края на Втората световна война.

Изложбата е резултат от неуморния и всеотдаен труд на един достоен българин д-р Йордан Бочков, наследник на български градинар в унгарските земи.

Художествената концепция е на фотографа от сирийски произход Бахгет Искандер, който от дълги години живее в Унгария, но е и с пристрастно отношение към българската история и култура. Фактът, че негова самостоятелна изложба „Шепа свят“ бе включена в ХХI –то издание на Салон на изкуствата в Националния дворец на културата през 2016 е многозначителен за отношениението му към българското.

Идеята за увековечаване на българските войници и офицери се заражда преди три години в гр. Харкан, по време на честването на 70-та годишнина от Дравската епопея. Там ежегодно се възпоменават събитията от битките на българските войски край река Драва.

Тази мащабна фотографска изложба освен документална, е и твърде емоционална, тя ще докосне зрителя до това, което носи като памет и история, до националната ни идентичност. Чрез монументалните фотоси творецът Искандер търси послания, показва тяхната психология, но и ежедневни трепети, радости и болки, тяхното минало, но и бъдеще.

В реализиране на проекта участва и художникът доц. д-р Венелин Шурелов, работещ в областта на дигиталните изкуства, за да се осъвремени с нови медии темата и се популяризира подвига на ветераните сред младото поколение. В рамките на откриването ще бъде излъчен специален филм за ветераните от доц. Шурелов.

Изложбата ще продължи до 15 февруари във Военния клуб, след което ще бъде показана в страна и чужбина.

За фотографа:

Бахгет Искандер е роден в гр. Ел-Баразин, Сирия, а от 1967 г. живее в гр. Кечкемет, Унгария. По професия е инженер, по призвание – фотограф.
Характерна за него е черно-бялата фотография със социална тематика, портретите, пустинните пейзажи и майчинството. Искандер го занимава философията на човека, чувствителен е към човешката съдба и е ангажиран от вечните човешки ценности. Фотографията му е не само изкуството на момента, а и изкуството на мисленето. Увековечавайки радостта, смеха, тъгата, сълзите, любопитството, възприемчивостта към хубавото, връзките между хората, той става мост между културите.

 

Veterani- izlozhba voenen club

 

 

Местоположение: Централен Военен Клуб - бул. Цар Освободител 7, София

Още актуални изложби

Зареждане на …