post-title event-title „Вкоренени“ – изложба на Пиер Гонор в галерия SYNTHESISno noПродължителност: 2018-05-08 - 2018-06-02

„Вкоренени“ – изложба на Пиер Гонор в галерия SYNTHESIS

Продължителност: -

ИНСТИТИТУТ СЕРВАНТЕС-СОФИЯ И ГАЛЕРИЯ SYNTHESIS

ПРЕДСТАВЯТ

ПИЕР ГОНОР

„ВКОРЕНЕНИ“

ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА

08 май – 02 юни 2018

Откриване: 8 май 2018, 19 ч. – бул. Васил Левски 55, София

 

„ВКОРЕНЕНИ“ показва портрети на миньори, които работят в Астурияс, Испания. Миньорският труд и неговите лица е тема, върху която Пиер Гонор работи от 2009 г. до 2014 г. Той живее заедно с тях в минните зони на Леон и Астурияс, някои от които са в процес на закриване. Гонор заснема десетки лица на терен, за да се фокусира върху темите за силата на семейната подкрепа и традиция,  за социалното уважение към миньорския труд изобщо. Авторът включва в изложбата и кратко видео,  което показва „неговите герои“ в процеса на заснемане. За „ВКОРЕНЕНИ“ Гонор казва: „Започнах проекта си през 1999 г. За мен фотографията беше спасителен пояс, възможност да се приближа към Другия, да стигна до него“.

ПИЕР ГОНОР, наричан „фотографът на хилядите портрети“ e самоук, а стилът му е силно разпознаваем.  Роден е във Франция през 1963г. От 1988 г. живее и работи в Мадрид. Носител на множество награди, една от които Наградата за култура на област Мадрид и Международната награда за фотография „Град Алкобендас“. Разработва проекти в Испания, САЩ, Япония. Освен представянето на индивидуалните си изложби, Гонор се включва активно и международни артистични събития.
„…Миньорски труд, който се предава от поколение на поколение и се корени в топлината на семейството, на близките хора и общността. В тази среда човек не само овладява занаят, а и се научава да продължава традиция, а това е нещо повече от грижа за прехраната. Научава се да пази родовата идентичност, която изглежда много по-устойчива в земните недра. Там не се спуска всеки, там се слиза само с безподобна смелост, такава, каквато дава само подкрепата на рода, каквато дава чувството за сигурност в една група, в една общност. Тази нерушима във времето връзка навярно е един от източниците на онази „необикновена жизнена сила“, която артистът открива в портретираните. Понякога се питаме защо миньорите не искат да изчезне миньорската професия въпреки напредъка на икономиката, бремето за екологията и тежките условия на труд. Трябва да има нещо друго, което да възнаграждава толкова усилия. Гонор говори за „особения блясък в очите на тези мъже и жени…“, когато излизат от мината.“ – Кармен Фернандес Ортис, куратор на изложбата

Мината е едно от местата, които вдъхват почит в обществото. Гледаме на миньорите като на хора с едва ли не изключителни качества, проявяващи се иначе само в голяма опасност.  Чрез героите си изложбата „ВКОРЕНЕНИ“ показва способността на човешкото същество да съхранява една древна традиция.

 

Местоположение: Галерия СИНТЕЗИС - бул. Васил Левски 55, София

Още актуални изложби

Зареждане на …