post-title event-title Вместо Ренесанс: Българското възраждане в изкуството – изложба в Националната галерияno noПродължителност: 2018-04-19 - 2018-06-17

Вместо Ренесанс: Българското възраждане в изкуството – изложба в Националната галерия

Продължителност: -

Националната галерия

и pinks.bg

представят

ВМЕСТО РЕНЕСАНС:

БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ В ИЗКУСТВОТО –

ОТ ИКОНАТА ДО СВЕТСКИЯ ПОРТРЕТ

19 април – 17 юни 2018

Откриване на 19 април, четвъртък, в 18.00 часа – Двореца, пл. „Княз Александър І“

Блясъкът на Българското възраждане оживява в уникална изложба, подготвена от екипа на Националната галерия и изкуствоведа Доротея Соколова. Една от най-ярките и същевременно най-малко изследвани епохи в културата ни е представена през произведенията на изключителните ни зографи и първите ни светски художници. Това е епоха на икономически, социален и културен подем на българската народност в Османската империя. Началото на този процес се отнася към средата на XVIII в., ознаменува се с „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски през 1762, и завършва с революционните движения и Освобождението през 1878.

В изложбата са събрани на едно място икони и портрети на най-значителните възрожденски художници – от големите тревненци Йоаникий, папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите на Самоковската школа, сред които се извисява творчеството на най-значителния реформатор – Захари Зограф, на Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до творбите на академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски, Христо Цокев, Димитър Добрович, на художника-революционер и съратник на Васил Левски реформатор – Георги Данчов.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките на Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018, и е подкрепен от Първа инвестиционна банка.

 

N.Pavlovich - Momiche

Николай Павлович – „Момиче“

 

Местоположение: Национална галерия - Двореца, пл. „Княз Александър І“

Още актуални изложби

Зареждане на …