post-title event-title Японско приложно изкуство в СБХno noПродължителност: 2017-06-15 - 2017-07-16

Японско приложно изкуство в СБХ

Продължителност: -

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

КРАСОТАТА НА ЗАНАЯТИТЕ ОТ ТОХОКУ

Изложба на традиционни занаятчийски произведения от Североизточна Япония

Галерия на СБХ

ул. „Шипка“ 6, ет. 4

15 юни – 16 юли 2017 г.

 

Пътуващата изложба е посветена на приложното изкуство в Тохоку, Япония – региона, пострадал най-тежко от голямото земетресение и последвалото цунами на 11 март 2011 г. Целта й е да напомни за културното наследство на Тохоку, като представи богатите традиции на занаятчийството там. Експозицията представя 70 произведения – керамика, лакови изделия, текстил, метал, дърво и бамбук и др. Сред експонатите са и предмети със специфично предназначение като съдове за саке, кукли, хвърчила, паравани, облекла, съдове и кошници, дори декорирани свещи.

Творбите, включени в изложбата, дават възможност на публиката да открие високата технологичност на традиционните занаяти, зародили се в Тохоку, както и функционалната красота на предметите от ежедневието, използвани от местните още от най-древни времена. Наред с това, естетичната и умела изработка на творбите помага да оценим в дълбочина народната мъдрост, почерпена от живот в близост до природата, както и умението и сръчността на ръцете на майсторите, култивирани от тази мъдрост.

* Изложбата се организира от Посолството на Посолството на Япония в Република България и Японската фондация със съдействието на СБХ.

Местоположение: СБХ - ул. „Шипка“ 6, ет. 4

Още актуални изложби

Зареждане на …