post-title event-title YESTERDAY AND TODAY – изложба на J.PANK в Галерия АРОСИТАno noПродължителност: 2020-07-06 - 2020-07-18

YESTERDAY AND TODAY – изложба на J.PANK в Галерия АРОСИТА

Продължителност: -

Галерия АРОСИТА

представя

J.PANK

YESTERDAY AND TODAY

самостоятелна изложба

6 юли – 6 август 2020

Галерия „Аросита“ – ул. Врабча 12 Б, София

 

Можем ли да си представим творба, която съчетава изкуството на графитите, комикса, японската манга, поп арта с класическа живопис, образи на Мона Лиза и Христос? Трудно е дори въображаемо да визуализираш подобна еклектична комбинация от несъвместими на пръв поглед стилове , епохи и елементи , но в произведенията на J. PANK (Йордан Панков) те освен реалност, са и негова запазена марка. Комикс и анимационни герои съжителстват в симбиоза с митологични създания и графити надписи. Изложбата „Yesterday and Today” , която може да бъде видяна в галерия Аросита до шести август, 2020 г. представя на публиката едно смело и дръзко съпоставяне на класика и съвремие, граничещо с хумора и иронията.

Освен, че ни напомня за класически произведения, някои от които изчезнали на Леонардо да Винчи, Жак Луи Давид и неговите ученици Жан Огюст Доминик Енгр, Франсоа Жерар , авторът парадоксално ги поставя в един съвременен контекст на масовата, популярна култура и дори субкултурата, добавяйки към тях различни атрибути, надписи и символи. Така Леда (от Леда и лебеда) и кралица Елизабет се оказват буквално „татуирани” с огнени черепи, крилати сърца, обърнати петолъчки. Почитта към голото тяло, неговата естествена красота днес е изместена от всякакви намеси и опити за трансформация на собствената ни идентичност. Ореолът на Христос е стилизиран силует на Мики Маус…Авторът е привлечен от култа към митични образи и реални личности, и това как този култ се формира. Каква сила трябва да притежава един реален човек, за да бъде издигнат на пиедестал, превърнат в идол?… J. PANK изважда тези митологизирани личности от контекста на времето и пространството, в което са битували и ги превръща в съвременни икони, носещи стилизацията, цветността и еклектиката на днешния ден. Оспорва тяхната репрезантивност в социален и културен план. Вероятно авторът намеква за изместването и промяната в на ценностите , значението на индивидуалността и личния поглед, абстрахиран и необременен от необходимостта да следва, определен стереотип или идеология. Чрез наслагването на визуални кодове, разместването на културни, исторически пластове, авторът цели провокация и я постига. Свободата е тази, която създава шедьоври. Изкуството е за всички, независимо от социален статус, образование, географска принадлежност.

В последната си изложба J.PANK експериментира с живопис и дигитален печат върху нови повърхности – метал, плексиглас. Той запазва творческата и стилова посока, която развива от десетилетия, но в новите му работи картинното поле е още по- сгъстено, интензивно, символно натоварено . Завладяващи са и лимитираните серии отпечатъци върху хартия в малък тираж, до които зрителят може да се докосне и разгледа отблизо и разбира се да стане техен горд притежател.

Разглеждайки изложбата на J.PANK, зрителят има избор – да наблюдава и разчита символи, да разпознава личности и детайли от произведения на класици, да подрежда пъзел или да възприема спонтанно цялостния образ – наситен и колоритен, агресивен и въздействащ като реклама, забавен и намигащ с чувство за хумор и самоирония.

J. PANK се обръща към публиката с призивите „Believe in me” и „Don’t forget me”, и едва ли е възможно да не разпознаем стила му, да не повярваме в искреността му или ярките платна и графики да не оставят остър отпечатък в съзнанието ни.

Ани Венкова

 

Местоположение: Галерия АРОСИТА - ул. Врабча 12 Б, София

Още актуални изложби

Зареждане на …