post-title event-title „Запорожка сеч“- изложба на Роман Гуманюк в галерия ЛИКno noПродължителност: 2020-01-24 - 2020-02-07

„Запорожка сеч“- изложба на Роман Гуманюк в галерия ЛИК

Продължителност: -

Галерия „ЛИК“ 

представя

РОМАН ГУМАНЮК

„ЗАПОРОЖКА СЕЧ“

изложба, живопис

24 януари 2020 –  07 февруари 2020

По повод 450 години от рождението на Великия Украински хетман Петър Конашевич-Сагайдачни

Под патронажа на Посолството на Украйна в Република България

Откриване на 24. 01. /петък/ от 17 ч. – ул. Лайош Кошут 37, София

 

През 2020 се навършват 450 години от рождението на Великия Украински хетман Петър Конашевич-Сагайдачни – великия военен, политически и обществен деятел на Украйна.

Петър Конашевич-Сагайдачни е роден в град Самбор близо до Лвов през 1570 г.

Участва в Ливонската, Молдавската и други кампании, като войнишки атаман на Запорожките войски, в това число е разбил Варна (турска крепост). През 1606 г. Петър Конашевич е избран за първия хетман на Запорожката Сеч.

В изложбата «Запорожка Сеч» е представена серия от картини на художника Роман Гуманюк, посветена на 450 години от рождението на украинският хетман Петро Сагайдачни и на Деня на Съединението на Украйна.

 

Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан, има украински корени. От 2015 г. той живее в София, България. Художникът има 34 самостоятелни изложби в музеите и галериите на Украйна, Беларус, България, Италия, Франция, САЩ, Казакстан, Киргизстан и в други държави. Също така авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция, Италия. Първата изложба на Роман Гуманюк «Под звездно небе» се състоя в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г.
Изложбата бе посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“. През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил в Украйна, както и с паметен медал „25-тата годишнина от Чернобилската катастрофа“ от Съюз Чернобил в Киргизстан.

 

 

Местоположение: Галерия ЛИК - ул. Лайош Кошут 37, София

Още актуални изложби

Зареждане на …