post-title event-title „Завинаги изгубени“ – изложба на Свилен СТЕФАНОВ в галерия ONE MONEVno noПродължителност: 2018-11-22 - 2019-01-19

„Завинаги изгубени“ – изложба на Свилен СТЕФАНОВ в галерия ONE MONEV

Продължителност: -

Галерия ONE MONEV

представя

СВИЛЕН СТЕФАНОВ

„Завинаги изгубени“

изложба, живопис

22 ноември 2018 – 19 януари 2019

Официално откриване:

22 ноември – четвъртък, 19 – 21 часа – ул. „Иван Вазов“ 14, София (ъгъла на улица „6-ти септември“)

 

Живопистта на Свилен Стефанов е, струва ми се, съзнателно заредена с определена „двойственост” и притежава колкото буквален, толкова и символичен подтекст. Като културологично „обременен” художник, авторът спазва някои традиционни конвенции на живописната медия. Неговите картини, както е редно, са на платно, рисувани са с маслени бои. Като правило те са изградени в подчертано хоризонтално разположена, панорамно ориентирана композиционна рамка, в два контрастни плана.

​Персоналният пластичен мироглед на автора ни води през баналното, към парадокса и притчата. Отвъд тривиалността и абсурдизма на текстовете и на изображенията се крие значим асоциативен и концептуален пласт, който ориентира по-изкушения зрител към един амбивалентен прочит на визуалния образ. Неслучайно заиграването с английския ни препраща към установените клишета и конвенции на съвременния Art World.

​Срещаме се с една оригинална живопис, която сякаш отрича самата себе си, която до голяма степен се самопародира. Защо? По всяка вероятност, в известен смисъл това е неизбежно в изказа на търсеното напрежение между различните, често пъти трудно-съвместими полюси и парчета на вътрешното ни „Аз”, в безкрайността на онзи свят, който безуспешно и по всяка вероятност химерично се опитваме да овладеем и да сглобим.

​Чавдар Попов

Svilen Stefanov - Andre Breton goes to Vienna

 

Местоположение: ONE MONEV Gallery - ул. "Иван Вазов" 14, София (ъгъла на улица "6-ти септември")

Още актуални изложби

Зареждане на …