post-title event-title “Земята на Хората” – изложба на Роман Гуманюк и Иванна Шмелеваno noПродължителност: 2020-08-04 - 2020-08-31

“Земята на Хората” – изложба на Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

Продължителност: -

Галерия ЛИК

представя

Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

 “Земята на Хората

Съвместна изложба

04 – 31 август 2020

Откриване на изложбата: 4 август /вторник/ от 16:00 часа – ул. „Лайош Кошут“ №37
Куратор на изложбата: Вадим Сергеевич

 

В подкрепа на народите на Европа и на целия свят в борбата с коронавируса

 В експозицията «Земята на Хората» са представени картини на тема България, Украйна, Италия, Полша, Гърция и Киргизия. Художниците – Роман Гуманюк и съпругата му Иванна Шмелева, са родени в Киргизстан, в страната на високите планини. Последните 5 години живеят в България. Били са в Украйна много пъти. В Украйна, Роман е имал и двама прадядовци. Въпреки голямата поредица от самостоятелни изложби, това е второто им съвместно изложение. Първата съвместна изложба „Страната България“ се проведе в столицата
на Казахстан, с българското посолство в Казахстан в Деня на славянската писменост и култура през май 2015 г.

 

Роман Гуманюк има 39 самостоятелни изложби в музеите и галериите на Украйна, Беларус, България, Италия, Франция, САЩ, Казакстан, Киргизстан и в други държави. Също така авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция, Италия.
Първата самостоятелна изложба на Роман Гуманюк «Под звездно небе» се състоя в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г. Изложбата бе посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“. През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил Украйна, както и с паметен медал „25-тата годишнина от Чернобилската катастрофа“ от „Съюз Чернобил“, Киргизстан.
Уебсайтовете на художника Роман Гуманюк:
www.gumanyuk.com
www.chernobylshadows.com

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер. Авторката е участник в различни конкурси и изложби. Притежател на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика.
През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката в България, и се проведе със съдействието на българско общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек.
В столицата на България, авторката организира 8 самостоятелни изложби.
Уебсайт на художника Иванна Шмелева:
www.shmeleva.net

Местоположение: Галерия ЛИК - ул. „Лайош Кошут“ №37

Още актуални изложби

Зареждане на …