post-title event-title „Зимни акценти“ в галерия НЮАНСno noПродължителност: 2018-12-18 - 2019-02-16

„Зимни акценти“ в галерия НЮАНС

Продължителност: -

Галерия НЮАНС

представя

Зимни акценти

сборна изложба, живопис

18 декември 2018 – 16 февруари 2019

 

Периодът между края на 19-ти и края на 20-ти век е без съмнение най-динамичният и един от най-благодатните за българското изобразително изкуство. През зимните месеци, от 18-ти декември 2018 до 16-ти февруари 2019 година, галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на една изложба, която по своеобразен начин отразява духа и творческите търсения на няколко десетилетия. Произведенията в експозицията ще Ви разкажат къде някои от най-утвърдените художници са търсели красотата и в кои стилове, естетики и художествени практики са я откривали. Голяма част от творбите не са били показвани публично досега.

В галерията ще имате възможност да видите няколко платна на Ярослав Вешин, създадени по време на пребиваването му в Мюнхен. Макар изобразяващи реалистични сюжети, те притежават мистично обаяние, характерно за художника, възприеман като една от най-влиятелните фигури в българското изобразително изкуство. Вешин пристига в България по покана на Константин Величков и става преподавател в Държавното рисувално училище, където преподава на Атанас Михов – автор, представен в изложбата с две пейзажни творби, свидетелстващи за майсторското му умение меко да хармонизира цветовете. Условията в следосвобожденска България позволяват на художниците да придобият глобален поглед над съвременните за епохата направления и стилове в изкуството. Завършил професионалното си образование във Виена, Борис Стефчев е силно повлиян от естетиката на символизма и сецесиона в ранните си творби. Част от изложбата е интерпретацията му на старозаветния разказ за Адам и Ева. Подмамената му Ева държи в ръце две ябълки, дадени й от змията – една за нея и една за Адам. Експозицията съдържа още работи на завладените от европейските авангарди и модерност Жул Паскин, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков и Ненко Балкански. Естествено в изложбата намират място произведения, посветени на очарованието на българския селски и градски бит, видян през погледа на Владимир Димитров – Майстора, Владимир Рилски, Борис Денев, Кирил Матеев, Карл Йорданов, Стоян Венев и Николай Евров. По-късните десетилетия на 20-ти век са представени от  Едмонд Дерменджиян, акад. Светлин Русев и Хари Арабян.

Освен гореспоменатите автори, в експозицията ще бъдат показани творби и на още интригуващи  художници, допринесли с работата си за развитието на българското изобразително изкуство.

 

Местоположение: Галерия НЮАНС - Ул. Иван Денкоглу 42, София

Още актуални изложби

Зареждане на …