Симеон Венов – изложба с графики в галерия ЛОРАНЪ

Симеон Венов – изложба с графики в галерия ЛОРАНЪ

Галерия „Лоранъ”

представя

Симеон Венов (1933 – 1999)
Графика

29 юни – 26 юли 2015

София, ул. „Оборище” 16

От 29 юни галерия „Лоранъ” представя колекция от произведения на едно от емблематичните имена за българската графична школа – Симеон Венов. Творбите в експозицията, създадени през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век, са подбрани така, че да покажат различните смислови акценти, търсени от Венов в неговите представителни графични цикли „Хора”, „Време”, „Въздух”, „Взрив”.

Черно бялото изкуство на Венов се отличава с изтънчената си естетика, с емоционална чистота и сила на посланията, които отправя към публиката. Дори в цветните графични листове рисунъкът е присъщо аскетичен, а колористичните решения не са самоцелни – те обогатяват израза по специфичен начин, без да нарушават усещането за яснота и простота на пластичната форма.

Сред знаковите за големия ни график произведения, посетителите на „Оборище” 16 ще могат да видят няколко творби от цикъла на Венов „Въздух”. Създадени в края на 80-те години, тези графични листове носят особен смислов заряд и разкриват хуманистичната позиция и съпричастие на Венов, тогава зам.-председател на СБХ, към инициативата на българската интелигенция за предотвратяване на екологичната криза в Русе, родила първия граждански протест у нас в края на социализма.

Освен в областта на графиката, в която е потопен „до мозъка на костите си”, Венов се изявява активно и като илюстратор. Голямото признание на неговия талант в областта на рисунката, обживила редица приказки и романи на български и чужди автори, е получената от Венов международна Андерсенова награда за илюстрация.

Творческа биография
Симеон Венов завършва Националната художествена Академия – София през 1957 г., в класа на проф. Илия Бешков. Участва в представителни изложби на съвременната българска графика в чужбина: Рим, Москва, Мадрид, Стокхолм, Копенхаген, Хамбург, Варшава, Прага, Будапеща, Болоня, Берлин, Барселона, Париж, Бон, Вашингтон, Карасак, Претория, и в редица международни биеналета и триеналета на графиката: Париж, Баден-Баден, Токио, Любляна, Сао Пауло, Бърно, Братислава, Варна, София.
Организирал е самостоятелни изложби в София (1979, 1984, 1996, 1999), Варна, Бейрут (1985, 1991), Самоков (1986), Добрич, Каварна (1988).

Носител е на множество награди за графика и рисунка от общи художествени изложби; на годишните награди на Съюза на българските художници за: графика „Веселин Стайков”, илюстрация „Борис Ангелушев”, монументална скулптура „Иван Лазаров”; първа награда от третото Голямата награда от от Петото международно биенале на графиката Варна, 1985 и 1989 г. Член на СБХ от 1961 г. Секретар на секция „Графика” и зам.-председател на СБХ (1985 – 1989). Дългогодишен член на управителния съвет на СБХ.

Изложбата може да бъде посетена от 29 юни до 26 юли 2015 г., в галерия „Лоранъ”, ул. „Оборище” 16. Официално откриване не е предвидено.