Бил Оуенс “SUBURBIA – във VIVACOM Art Hall

Бил Оуенс “SUBURBIA – във VIVACOM Art Hall

VIVACOM Art Hall

ЗАРАЖДАЩАТА СЕ СРЕДНА КЛАСА В АМЕРИКА ПРЕЗ ФОТООБЕКТИВА НА
БИЛ ОУЕНС

SUBURBIA, now and then”

30.11.2015 – 10.01.2016

На 30 ноември 2015 от 18.30 часа ще бъде открита самостоятелната изложба на Бил Оуенс “SUBURBIA, now and then” във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4, София.

Куратор на изложбата е Клаудиа Занфи “Bill Owens Archive Milano”.

Лекцията на Бил Оуенс ще се проведе на 1 декември от 18.30 във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4.

След изключителния успех на изложбите на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи платформата “Майстори на фотографията” продължава със самостоятелна изложба на Бил Оуенс в София. Българската публика ще види 40 черно-бели и цветни фотографии от серията “SUBURBIA, now and then”.

SUBURBIA” 1972-1974

Чрез творбите си Бил Оуенс ни показва един социален феномен с безспорно влияние в икономически и културен план, на който е станал свидетел, а именно зараждането на средната класа в Америка. Фотографът ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война.

През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората – участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” (Предградие) е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там. „Долавям духа на свободата в предградията…”, цитира той един от героите си.

Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите Мусиз и Америка за България с партньорството на VIVACOM. Фондация Мусиз благодари за съдействието на винарна “Братя Минкови”, които поднасят комплимент към събитието с най-новата си серия вино – “Le Photographe”, и на Гранд Хотел София. По традиция “Майстори на фотографията” e подкрепена от Столична община.

Бил Оуенс (76) е американски фотограф, фотожурналист и редактор, който работи в сферата на документалната фотография.

Оуенс е носител на Guggenheim fellowship – награда, която се присъжда за изключителни творчески способности в областта на изкуството. Освен това признание той е удостоен и два пъти с престижната награда NEA Grants.

Влиянието му през 70-те е огромно, най-вече в черно-бяла портретна и документална фотография. Негови творби са притежание на колекциите на различни световни музеи, като: MoMA, Berkeley Art Museum, Los Angeles County Museum of Art, San Francisco Museum of Modern Art, Los Angeles Museum of Contemporary Art, San Jose Museum of Art, Getty Museum, Лос Анджелис.