Sofia Art Galleries :: #ОстанетеСиВкъщи | #ОтговорниЗаедно

Радиус: Изключено
Радиус: km
Set radius for geolocation
post-title Отворена покана за „Месец на фотографията“ 2016

Отворена покана за „Месец на фотографията“ 2016

Отворена покана за „Месец на фотографията“ 2016

Отворена покана за „Месец на фотографията“ 2016

Месец на фотографията обявява за отворено набирането на предложения за събития в своето седмо издание. За разлика от досегашните шест, новото е, че отправяме своето предизвикателство към всички фотографи, творци и фотодеятели в страната и чужбина! А то е, че в Месец на фотографията ще бъдат одобрени и представени само проекти по зададена тема.

За 2016 година темата е КОНТАКТ !

Тълкуването на тази тема е безкрайно широко, толкова – колкото са безбройните ни контактите със света, във всеки миг и на всяко място, така че очакваме вашите интерпретации, асоциации и импресии в традиционните за “месеца” описание на проекта и няколко работни кадъра, които да ни ориентират в цялостната му концепция и предполагаема финална визия или ваши изцяло завършени проекти, които кореспондират с темата. Срокът за предаване на работните идеи за изложби и други фото събития е 31 януари 2016 !

Идеята за тази година е, не да представим наситена с количество от събития програма, а преди всичко малко, но отбрани по висок художествен критерий и качество проекти. Тоест търсим, очакваме и ще одобрим фотоизложби и други събития с фотографски характер, които биха провокирали силен импулс сред аудиториите! Импулс за контакт с фотографията – това все по-популярно и растящо като жанрове и похвати световно изкуство. Изкуство на комуникацията и контакта, в които основното изразително средство е светлината. И тази година постъпилите предложения ще бъдат разглеждани на конкурсен принцип от художествена комисия от утвърдени професионалисти във фотографията в България!

Очакваме Вашите смели и провокативни проекти!

***

Традиционно събитие в седмото издание на Месец на Фотографията остава Фото Академика 2016 – XVII Национален годишен преглед на фотографското изкуство в България. Този национален фото конкурс, организиран от НСФА шестнадесет поредни години, също ще е с нови условия, които ще съобщим с обявяването му за открит.

И разбира се поради растящият интерес за включване на фото събития в София и други градове в страната (с концепции и теми, различни от “КОНТАКТ”) добавяме, че освен водещите (конкурсни) събития по темата, ще има и други съпътстващи събития, които ще бъдат включени в съпътстваща програма и също ще са с подкрепата на НСФА. Това може да са фото събития с родни или чуждестранни организатори с готови експозиции и/или презентации и с уредени пространства и периоди, съвпадащи с рамките на Месец на Фотографията, 15 май – 30 юли. С включването си в “месеца” те само ще добият по-широка популярност, публика и по-висок рейтинг. А с всички събития, които се надяваме да реализираме и във водещата и в съпътстващата програма, ще продължим да материализираме една от целите на Фотографска Академия – да популяризира, съхранява и развива фотографското изкуство в България и чужбина.

С уважение,
Управителен Съвет на НСФА Янка Кюркчиева

месец на фотографиата 2016

Относно sofia-art-galleries

„Sofia Art Galleries“ стартира в началото на месец март 2015 година.Той е създаден с некомерсиална цел, на доброволни начала и е резултат на доброто сътрудничество между софийските галерии.